Έμπρακτη αλληλεγγύη των Ultras στην Ιταλία σε σεισμοπαθείς!

Έμπρακτη αλληλεγγύη ενάντια στα ρίχτερ…

Τον Αύγουστο του 2016 ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, τεράστιες ζημιές και χιλιάδες άστεγους. Ήταν ακόμη ένα χτύπημα του εγκέλαδου σε αυτήν την περιοχή μετά τον σεισμό του 2009 που πάλι σημειώθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές. Η περιοχή που μετράει τις περισσότερες απώλειες είναι η πόλη Λ’ Ακουιλα και τα γύρω χωριά.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής...
Εικόνες βιβλικής καταστροφής…

Με πρωτοβουλία του τοπικού ultras γκρουπ της ομάδας της Λ’ Ακουιλα, των Red Blue Eagles L’Aquila in 1978, έγινε ένα κάλεσμα προς όλα τα ultras γκρουπ της γειτονικής χώρας όλων των αθλημάτων και όχι μόνο του ποδοσφαίρου φυσικά, να συνεισφέρουν ότι και όσα μπορεί το καθένα προκειμένου οι ίδιοι οι οπαδοί να στηρίξουν έμπρακτα τις πληγέντες περιοχές και να μην  μείνουν απλά σε λόγια και πανό αλληλεγγύης. Το ίδιο γκρουπ πριν κάποια χρόνια, είχε πάρει ανάλογη πρωτοβουλία με αφορμή τον σεισμό του 2009 και με τα χρήματα που μαζεύτηκαν από τα ultras γκρουπ που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία εκείνη, κατασκευάστηκε στην πόλη της Λ’ Ακουιλα ένα skate park, ελεύθερο προς χρήση από τη νεολαία της πόλης.

Ο εξωτερικός τοίχος του χώρου που κατασκευάστηκε το skate park
Ο εξωτερικός τοίχος του χώρου που κατασκευάστηκε το skate park

Ποιος ήταν ο στόχος αυτή τη φορά;

Τις επόμενες, από τον σεισμό του 2016, μέρες η ιδέα των Red Blue Eagles άρχισε να γίνεται πράξη. Ο στόχος; Να φτιαχτεί το συντομότερο ένα μίνι αθλητικό κέντρο λίγο έξω από την πόλη αποκλειστικά απο τους ultras, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι χωρίς τη βοήθεια κανενός χορηγού ή εταιρείας. Αμέσως η ιδέα διαδόθηκε παντού, ζητήθηκε από όλα τα γκρουπ να δώσουν μια απάντηση, θετική ή αρνητική, και ορίστηκε σαν deadline για τη συγκέντρωση του όποιου ποσού, το τέλος Γενάρη. Εν τωμεταξύ, οι ultras της Λ Ακουιλα είχαν έρθει σε συμφωνία με τοπικά συνεργεία ώστε να εργαστούν αφιλοκερδώς για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου.

161.277.27 ευρώ!

Το ποσό που έχει μαζευτεί μέχρι τώρα σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Red Blue Eagles είναι 161.277.27 ευρώ!!! Τα εβδομήντα ultras γκρουπ που συμμετείχαν σε αυτην την προσπάθεια κατάφεραν μέσα σε τέσσερις μήνες περίπου να μαζέψουν αυτό το τεράστιο ποσό! Ένα ποσό που, κατά τα λεγόμενα των συμμετεχόντων, αρκεί για να φτιαχτούν δύο γήπεδα με μίνι εξέδρες, χώροι γραφείων και αποδυτηρίων και δύο γήπεδα μπάσκετ και βόλεϋ φυσικά με φωτισμό! Και όχι μόνο, όμως! Τα χρήματα που θα περισσέψουν από την κατασκευή του πρώτου ultras αθλητικού κέντρου στον κόσμο (!) θα δαπανηθούν για την αγορά ξύλινων σπιτιών προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων της πολης.

If the kids are united…

Είναι το λιγότερο εντυπωσιακή η πρωτοβουλία αλλά και το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των ultras στην Ιταλία. Είναι μια σφαλιάρα στα δικά μας μούτρα που μας υπενθυμίζει πόση δύναμη κρύβουν οι οπαδοί μέσα τους όταν αποφασίζουν να δράσουν από κοινού. Είναι μια γροθιά στη δική μας μιζέρια που μας δείχνει τι σημαίνει έμπρακτη αλληλεγγύη και όχι λόγια του αέρα, ανούσια και δήθεν… Είναι μια κίνηση που μας θυμίζει αντίστοιχες κινήσεις του ένδοξου παρελθόντος του κινήματος των ultras στην Ιταλία, που τόσα χτυπήματα, συκοφάντηση και καταστολή έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια από το ιταλικό κράτος και την ιταλική αστυνομία…