Αναμένοντας ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τη βία…

Πριν λίγες μέρες έγινε μια συνάντηση… κορυφής του υφυπουργού κ.Βασιλειάδη με ευρωπαίους αξιωματούχους και ιθύνοντες της UEFA. Η αντζέντα; Θέματα ασφάλειας των γηπέδων και καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα, τι άλλο; Υπάρχει και κάποιο άλλο σοβαρό ζήτημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικά στον ελληνικό αθλητισμό; Οχι, βέβαια.

Ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας της UEFA, Marc Timmer, ο επικεφαλής ομοσπονδιών της UEFA, Άγγελος Ρηγόπουλος, ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης ΑΕΑ, Δημήτριος Αθανασόπουλος και ο επικεφαλής του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Φαββατάς. Το τιμώμενο πρόσωπο όμως ήταν ο πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού think tank για θέματα ασφαλείας στο ποδόσφαιρο, David Bohannan. Ενας τύπος που πληρώνεται ένα σκασμό λεφτά για να αερολογεί για την ανάγκη σύγχρονων κανόνων ασφαλείας στα γήπεδα, για την ανάγκη ομαλής συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ομάδων και για την ανάγκη ειδικής «προπόνησης» της αστυνομίας σε θέματα διαχείρισης πλήθους. Είναι με λίγα λόγια αυτός ο τύπος που δεν του καίγεται καρφί αν ένα σάπιο γήπεδο κάπου στη Σενεγάλη γίνεται αιτία θανάτου 8 οπαδών, αλλά με ιδιαίτερη αγωνία και ενδιαφέρον θα συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης βίαιων περιστατικών στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Τι αποφασίστηκε;

Μην περιμένετε σπουδαίες αποκαλύψεις, δυστυχώς δεν έχουμε πηγές από τα μέσα. Μάλλον ακόμη μια φορά αερολογίες, και «να φανούμε και λίγο προς τα έξω, πως μας απασχολεί το θέμα της βίας».  «Μετά από εκτενή διάλογο», λέει το δελτίο τύπου,  «αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα δημιουργήσει τον οδικό χάρτη των δράσεων για ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου για αδικήματα αθλητικής βίας, με προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών.» Αρα, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια συνάντηση για να βγει το συμπέρασμα που όλοι ξέραμε: πως αναμένουμε, επιτέλους, μια ολοκληρωμένη νομική πρόταση, και για την αντιμετώπιση της βίας. Λύσεις. Δράσεις. Νόμους.

Και επί της ουσίας;

Αυτό που άφησε το υπουργείο να διαρεύσει σαν μια από τις λύσεις που προτάθηκαν στη σύσκεψη κορυφής ήταν η φοβερά πρωτότυπη λύση του Ιδιώνυμου. Ναι, το Ιδιώνυμο. Αυτό που είχε εφαρμόσει ο Ορφανός πριν δέκα χρόνια περίπου και είχαν δει τα μάτια μας και είχαν ακούσει τα αυτιά μας τραγελαφικές καταστάσεις. Οπαδοί να μπαίνουν φυλακή για ένα καπνογόνο, για έναν τσαμπουκά με σεκιουριτάδες, για ένα τζαρτζάρισμα στην είσοδο κάποιου γηπέδου.

Δεν ξέρουμε αν όντως τα φυντάνια του υπουργείου σκέφτονται να επαναφέρουν το Ιδιώνυμο, δηλαδή την αφαίρεση του δικαιώματος του συλληφθέντα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ισως είναι μια διαρροή-τυράκι για να κόψουν αντιδράσεις. Ισως όμως να το σκέφτονται και στα αλήθεια. Πάντως, είναι τουλάχιστον αστείο, για να μην πούμε κάτι άλλο, να συζητάμε για την περίπτωση επαναφοράς ενός τέτοιου αντιδημοκρατικού μέτρου και παράλληλα στελέχη της κυβέρνησης να τα «χώνουν» στους δικαστές για την απόφασή τους στην υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή.

Και εμείς; Μπανάκια και βλέπουμε;

Είναι εντελώς κλασικό ελληνικό παράδειγμα. Οτι είναι να ισχύσει σαν νόμος μέσα στη σεζόν, σκάει σαν είδηση κατακαλόκαιρο, πάνω στα μπάνια και τα μοχίτος. Ετσι, να βρει ο επιθετικός την άμυνα απροετοίμαστη. Υποτίθεται πως πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το περιβόητο νομικό πλαίσιο για τη βία στα γήπεδα. Θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Και αν θέλουμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά σε σχέδια τύπου Ιδιώνυμο, μάλλον θα πρέπει να (αντι)δράσουμε συλλογικά. Όπως στην περίπτωση της κάρτας φιλάθλου, που μάλλον έχει πάει οριστικά στα σκουπίδια. Και να αφήσουμε στην άκρη γκρίνιες, που έχουν βάση βεβαίως βεβαίως, του στυλ «με τα μυαλά που έχουμε καλά μας κάνουν, αυτά μας αξίζουν».

Οπότε, καλά μπάνια, καλά ξύδια, μπαλίτσα στην άμμο, καλές βόλτες, εν αναμονή των εξελίξεων. Ας έχουμε μόνο αυτό στο μυαλό μας: United we are strong…