Η κάρτα φιλάθλου στην Κύπρο προ των πυλών…

Πριν λίγες μέρες στην Κύπρο ο Κλεάνθης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), σε συνέντευξή του ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων για την περιβοήτη κάρτα φιλάθλου. Να θυμίσουμε πως όταν πριν τέσσερα χρόνια περίπου είχε ανακοινωθεί η πρόταση για την θεσμοθέτηση της κάρτας φιλάθλου ως απάντηση στη γηπεδική βία, είχαν σημειωθεί έντονες αντιδράσεις τόσο από τους οργανωμένους οπαδούς, όσο και από τις ίδιες τις ομάδες. Επίσης, πριν λίγους μήνες είχε προταθεί από την αστυνομία το μέτρο της ταυτοποίησης, δηλαδή η ταύτιση των στοιχείων του κατόχου του εισιτηρίου με το πρόσωπο που εισέρχεται στο στάδιο. Φυσικά, και αυτό το μέτρο ακόμη μια απάντηση – λύση στο ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Και τότε είχαμε έντονες αντιδράσεις από τους οπαδούς. Πλέον, κατά πώς φαίνεται ο δρόμος έχει ανοίξει για την ισχύ της κάρτας φιλάθλου από τη σεζόν 2018-19. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ελπίζουμε ο «ολόκληρος σχεδιασμός πίσω από αυτό» να πάει στράφι…

Αναλυτικά τα όσα απάντησε ο Κλεάνθης Γεωργιάδης:

Το αρχικό του σχόλιο για την συνάντηση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων απάντησε: «Είναι προγραμματισμένη, μέσα στους σχεδιασμούς μας αυτή η συνάντηση. Ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα έγγραφα διαγωνισμού για όλο το πακέτο της πρόνοιας του νόμου καταπολέμησης της βίας και ήταν προγραμματισμένο ώστε να καταλήξουμε πως προχωρούμε. Το μητρώο φιλάθλων είναι η τράπεζα πληροφοριών της κάρτας φιλάθλου και είναι το πρώτο στάδιο της πρόνοιας της νομοθεσίας. Πρόθεση μας είναι να ξεκινήσουμε να την έχουμε έτοιμη πριν την έναρξη της νέας περιόδου, ούτως ώστε ο κάθε φίλαθλος να αποκτήσει ένα μοναδικό αριθμό για να μπορέσει να αγοράζει τα εισιτήρια του».

Τι στοιχεία θα περιλαμβάνει αυτή η τράπεζα πληροφοριών απάντησε: «Η κάρτα στην οποία θα κρατά ο κάθε φίλαθλος, θα έχει φωτογραφία όνομα, επίθετο και τον αριθμό μητρώο. Στο αρχείο θα υπάρχει αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση στοιχεία γενικά επικοινωνίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία για να μπορεί να εντοπίζεται. Αυτή η κάρτα δεν θα αφορά μόνο την αγορά φιλάθλου. Θα μπορεί  να την χρησιμοποιεί και με διάφορους άλλους τρόπους όπως να δίνει διάφορες εκπτώσεις. Είναι ολόκληρος σχεδιασμός πίσω από αυτό».

Για το ποιοι θα έχουν πρόσβαση απάντησε: «Μόνο εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί του ΚΟΑ που θα είναι εξουσιοδοτημένοι από την Επίτροπο Προστασίας δεδομένων. Δεν θα έχει άλλος πρόσβαση εκτός και αν χρειαστεί η Αστυνομία, η οποία μετά από αίτημα θα παίρνει τις πληροφορίες για να μπορεί να επέμβει και να εντοπίζει κάποιον. Κανένας άλλος δεν θα έχει πρόσβαση. Ούτε η ΚΟΠ ούτε τα ίδια τα Σωματεία. Μόνο ο ΚΟΑ ».