Κάτω τα ξερά σας από τα σήματα των συλλόγων μας!

Μινιμαλισμός, αυτή η νέα καταραμένη τάση…

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των νέων εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν 2017-18 στη Μπολόνια. Εκεί αποκαλύφθηκε από τη διοίκηση της ομάδας η απόφαση να αλλάξει το design του logo της ομάδας. Σύμφωνα, με το επιτελείο μάρκετινγκ της ιταλικής ομάδας, στόχος της αλλαγής είναι να γίνουν πιο «καθαρές οι γραμμές του σήματος της ομάδας και να τονιστεί, όπως κάνουν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαικοί σύλλογοι τα τελευταία χρόνια». Κατά τα πρότυπα της Γιουβέντους, η οποία άλλαξε τελείως το σήμα της σε κάτι πολύ πιο μινιμαλιστικό, η Μπολόνια ακολουθεί αυτό το μοντέλο. Ετσι λοιπόν, η διοίκηση της ομάδας θα αφαιρέσει από το σήμα της ομάδας τα χρώματά της, δηλαδή το κόκκινο και το μπλε, και θα είναι μαύρο σε λευκό φόντο (βλ. φωτογραφία).

Ο Cristoph Winterling, υπεύθυνος του τμήματος πωλήσεων της ομάδας, διαβεβαίωσε πως δεν ποτέ δεν υπήρχε ούτε ποτέ θα υπάρξει πρόθεση από τη διοίκηση της ομάδας να πειραχτεί ή να αλλάξει το σήμα της ομάδας. «Η αλλαγή των χρωμάτων έγινε για λόγους μάρκετινγκ και μόνο και με πλήρη σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις της ομάδας», αναφέρει. Και  συνεχίζει: «Αναμένουμε αντιδράσεις από τους οπαδούς αλλά πιστεύουμε πως στο τέλος θα καταλάβουν και θα συναινέσουν»

Τι λένε οι ultras;

Η επίσημη ανακοίνωση των FOREVER ULTRAS 1974 αναφέρει:

«Πριν μερικές μέρες προσκληθήκαμε στην παρουσίαση των νέων διαρκείας. Με αυτήν την αφορμή διαπιστώσαμε πώς στη νέα φανέλα έχει αλλάξει το σήμα της ομάδας και έχουν καταργηθεί τα παραδοσιακά χρώματα της ομάδας μας. Η Μπολόνια είναι κόκκινη και μπλε, το πεταλό μας είναι κόκκινο και μπλε, οι εμφανίσεις μας είναι κόκκινες και μπλε από το 1909. Είναι αστείο αυτό που έχει συμβεί, είναι έλλειψη σεβασμού στην ιστορία και τις παραδόσεις μας. Απαιτούμε τα χρώματα και το έμβλημά μας να ξαναγίνουν όπως πριν, γιατί η Μπολόνια είναι πάνω από όλους μας. Στις 22 Ιουλίου στην πρώτη προπόνηση θα δούμε αν οι υπεύθυνοι νοιάζονται για τους οπαδούς και την ιστορία της ομάδας…»

Το έχουμε αναφέρει ξανά πολλάκις στο παρελθόν πως οι μόνοι που πραγματικά νοιάζονται για την ιστορία της ομάδας, τις παραδόσεις και τις αξίες που πρεσβεύει κάθε σύλλογος είναι μόνο οι οπαδοί. Αυτοί δηλαδή που πάντα θα είναι εκεί. Αυτοί που δεν έχουν κανένα όφελος και συμφέρον από την ομάδα. Αυτοί που είναι πάντα οι μόνοι κολλημένοι και δεν θέλουν παρεμβάσεις και πρωτοποριακές ιδέες μάρκετινγκ για να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν. Αυτοί οι ρομαντικοί που δεν θέλουν κανέναν να «βάζει χέρι»στα δύο πιο ιερά πράγματα για έναν οπαδό:τα χρώματα και το σήμα της ομάδας.

Καλά κάνουν και αντιδρούν οι οπαδοί της Μπολόνια. Και ελπίζουμε οι απαίτησή τους να γίνει πραγματικότητα και να παραμείνει το σήμα της ομάδας τους ως είχε μέχρι και την τελευταία σεζόν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου και στην Ελλάδα πολλοί σύλλογοι έχουν άλλαξει χρώματα, σήματα, μέχρι και ονομασία. Και δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι οπαδοί αντέδρασαν σε αυτές τις αλλαγές. Δυστυχώς…