Μάθημα πρώτο: τι είναι οι ultras;

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την οπαδική κουλτούρα;

Πριν πέντε χρόνια στο τέταρτο φεστιβάλ μας, είχαμε διοργανώσει μια συζήτηση για τα οπαδικά φανζίν και το ρόλο τους, στην οποία είχαμε καλέσει ανθρώπους που είχαν εμπλακεί με τα οπαδικά φανζιν. Ενας από αυτούς ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του φανζίν Eternal Fans. Πάνω στην κουβέντα, που ως γνωστόν, ξέφυγε από το θέμα και από κάποια φάση και μετά συζητούσαμε γενικώς περί της οπαδικής κουλτούρας. Ο υπέυθυνος έκδοσης του συγκεκριμένου φανζίν ανέφερε πως ένας από τους στόχους ανθρώπων που ασχολούνται με τα οπαδικά, με τα φανζίν και διάφορα άλλα πρότζεκτ περί μιας διαφορετικής γηπεδικής κουλτούρας, θα έπρεπε να είναι ένα τύπου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Οπαδική κουλτούρα, γήπεδο και εξέδρα».

Η σκέψη του ήταν… απλή. Να μεταφερθεί σε νέες γενιές μια υγιής «γηπεδική» νοοτροπία. Μια διαδικασία η οποία θα ξεκινούσε από το ίδιο το υποκείμενο, τους οπαδούς δηλαδή, οι οποίοι θα επισκέπτονταν σχολεία για να αναδείξουν τη θετική πλευρά του… οπαδισμού. Ανοίγουμε παρένθεση. Γιατί υπάρχει και τέτοια κύριε Βασιλειάδη. Υπενθυμίζουμε πώς πριν από μερικές μέρες σε κάποιο συνέδριο ο υφυπουργός Βασιλειάδης πήρε το λόγο και μίλησε για την «αρρώστια του οπαδισμού στην οποία πρέπει να βάλουμε ένα τέλος».  Μάλλον ο Βασιλειάδης δεν είναι ούτε λενινιστής, ούτε ξυπνητζής γιατί αλλιώς θα μιλούσε για τον… χουλιγκανισμό, την παιδική αρρώστια του οπαδισμού, χα, χα… Κλείνουμε την παρένθεση.

Στην Κολωνία πάντως γίνεται…

Στην Κολωνία το οπαδικό πρότζεκτ koelnerfanprojekt.de έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες ένα πρόγραμμα για σχολεία όπου μαθητές ενημερώνονται για διάφορα θέματα που αφορούν το γήπεδο: ο ρόλος των οπαδών, τι σημαίνει οπαδική κουλτούρα, το γήπεδο ως κοινωνικός χώρος, ο ρόλος των ultras, η βία στο γήπεδο και άλλα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο πρότζεκτ πραγματοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο γήπεδο της ομάδας. Οι ταξεις και οι μαθητές έρχονται στο γήπεδο, κάθονται στην εξέδρα και ξεκινάει η ενημέρωση και φυσικά ακολουθεί συζήτηση. Μάλιστα, ένα από τα κύρια ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι η αντιμετώπιση ρατσιστικών και σεξιστικών συμπεριφορών εντός γηπέδου και εντός κερκίδας.

Το πρόγραμμα αφορά μαθητές από 8 χρονών και πάνω και υποστηρίζεται από την διοίκηση της ομάδας αλλά και από την Bundesliga. Στόχος είναι να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία και όχι μόνο μέσα από την πόλη της Κολωνίας αλλά άλλων κοντινών πόλεων.

Μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται εξωπραγματικά και απογειωμένα, αλλά ας κρατήσουμε την ουσία. Με κάποιον τρόπο οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν τη διαφορετική, τη θετική πλευρά του…μικροβίου. Και αυτό πρέπει να γίνει από εμάς τους ίδιους. Τώρα αν θα πάρει τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος ή εκδηλώσεων σε συνδέσμους για πιτσίρικια, όπως είχε κάνει πριν κάποια χρόνια το club της ORIGINAL 21 στο Περιστέρι, μικρή σημασία έχει…