Με αφορμή την κινητοποίηση αθλητών και οπαδών για την Ηριάννα

Εχουν οι αθλητές φωνή για πολιτικά θέματα;

Ενα από τα πράγματα που σημάδεψαν αυτό το καλοκαίρι ήταν οι κινητοποιήσεις κατά κύριο λόγο πολιτικών υποκειμένων για την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή. Τελικά, ως γνωστόν, με απόφαση 3-2 οι δικαστές αποφάσισαν την παραμονή στη φυλακή και των δύο. Μέσα σε όλες τις κινήσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, που πάνω κάτω ήταν οι αναμενόμενες όσον αφορά τα υποκείμενα που τις «έτρεξαν», υπήρξε και μια ευχάριστη έκπληξη. Η υπογεγγραμένη δήλωση αλληλεγγύης προς το πρόσωπο της Ηριάννας από εν ενεργεία αθλητές, προπονητές και παλαιμάχους, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία 8 ποδοσφαιριστών και πλέον μετράει αρκετές δεκάδες, ήταν μια κίνηση που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα, ίσως είναι η πρώτη φορά που μαζικά, έστω και διαδικτυακά, που αθλητές παίρνουν θέση επίσημα και δημόσια για ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αθλητές που μεμονωμένα έχουν «τολμήσει» να πάρουν θέση για θέματα…εξωγηπεδικά. Αλλά, με τρόπο συλλογικό και οργανωμένο είναι η πρώτη φορά. Και ελπίζουμε να υπάρξει, αφού έγινε η αρχή, να υπάρξει και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη. Και επίσης, να δούμε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από αθλητές και λοιπούς παράγοντες του αθλητισμού που θα ξεφεύγουν από τα διαδίκτυα και τα ιντερνετ και τα fb, και θα πραγματοποιούνται στο δρόμο, στο γήπεδο, στην κερκίδα…

Οι οπαδοί έχουν σίγουρα πάντως

Και μιας και λέμε για κερκίδες, να πούμε πως χαρήκαμε ιδιαίτερα, επίσης, για το γεγονός πως οι αθλητές με την πρωτοβουλία τους «ξεπέρασαν» τους οπαδούς που τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει θέση εντός και εκτός κερκίδας για διάφορα πολιτκά και κοινωνικά ζητήματα. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πανό, ανακοινώσεις, συνθήματα, παρουσία σε διαδηλώσεις, οπαδών, οργανωμένων οπαδών με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, τα μνημόνια, το δημόψισμα του 15, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και άλλα πολλά.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση της υπόθεσης της Ηριάννας, η αλήθεια είναι πως σε μια πρώτη φάση οι αντιδράσεις από πλευράς οπαδών δεν ήταν οι αναμενόμενες. Μια ανακοίνωση των Basso Rango Ultras του Απόλλων Σμύρνης, ένα πανό των οπαδών του Πανιωνίου, ένα πανό της ORIGINAL 21 στο ΟΑΚΑ, δύο τρία υστερόγραφα σε ανακοινώσεις συνδέσμων που απαιτούσαν Λευτεριά στην Ηριάννα. Με πρωτοβουλία της εκπομπής Πέταλο από Μέταλο, από τα Γιάννινα, γράφτηκε ένα κείμενο για την υπόθεση της Ηριάννας και έγινε μια κινητοποίηση σε πολύ σύντομο διάστημα να υπογραφεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συνδέσμους. Βοηθήσαμε και εμείς όσο μπορούσαμε και το αποτέλεσμα ήταν να υπογραφεί το κείμενο από 15 συνδέσμους. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός. Περιμέναμε η αλήθεια είναι μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ηταν όμως μια κινητοποίηση που ανέδειξε τα αντανακλαστικά μέρους οργανωμένων οπαδών, που λόγω μιας υγιούς οπαδικής νοοτροπίας και κουλτούρας που έχουν χτίσει με τα χρόνια και λόγω της άρνησής τους να ξεκοπούν από διάφορα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, άμεσα δήλωσαν παρόντες σε αυτήν την πρωτοβουλία των παιδιών από τα Γιάννινα.

Το ζήτημα για εμάς πάντα θα είναι το εξής βέβαια: πως τα αντανακλαστικά αυτά μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο σε ζητήματα…εξωγηπεδικά αλλά και σε θέματα, και είναι πολλά, που αφορούν τα του οίκου μας. Μετακινήσεις, νέοι νόμοι, Ιδιώνυμο, απαγορεύσεις, υπαλληλίκια, τυφλή βία, και άλλα πολλά. Μπορούμε από κοινού να οργανώσουμε μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων για τέτοια ζητήματα; Και μάλιστα σε επίπεδο δημόσιων δράσεων εντός και εκτός κερκίδας ή αυτά κάνουν τζιζ;