Νίκος Τόσκας: «Πιστεύω ότι το αγγλικό μοντέλο δεν είναι άσχημο»

Νίκος Τόσκας για όλους και όλα…

Στις 26 Γενάρη δημοσιεύτηκε στο NEWS247.gr μια συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Μια συνέντευξη από αυτές εφ όλης της ύλης. Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγιωτίδης αρχικά ρωτάει διάφορα περί  δημόσιας ασφάλειας, τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, του «άβατου» των Εξαρχείων. Α, και μια ψιλοερώτηση για τη μαφία, τους ναρκέμπορους και τις συμμορίες εκβιαστών. Φτάνει και η σειρά της ερώτησης για τη βία στα γήπεδα. Ρωτάει λοιπόν ο δημοσιογράφος:

Πρόσφατα είδαμε ένα περιστατικό μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος, όπου οπαδοί της μίας ομάδας επιτέθηκαν μέσα σε τρόλεϊ σε έναν νεαρό οπαδό της άλλης ομάδας και εν ψυχρώ τον μαχαίρωσαν και τον τραυμάτισαν. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά τα φαινόμενα;

Και απαντάει ο χαμογελαστός υπουργός:

«Η οπαδική βία δεν πρέπει να συνδέεται με την βία των αναρχικών ή των οποιοδήποτε άλλων. Υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Έχει σχέση περισσότερο με τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται στον χώρο του ποδοσφαίρου και τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν και να ελεγχθούν και οι χώροι που γίνονται αυτοί οι αγώνες για τα οποία πάλι πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια. Η χώρα μας είναι ίσως από τις τελευταίες στην Ευρώπη που γίνονται επεισόδια σε αθλητικούς χώρους και αυτό πλήττει και τον αθλητισμό και την κοινωνία μας. Μπαίνω τώρα βέβαια σε αρμοδιότητες που δεν είναι μόνο του δικού μου υπουργείου, αλλά πιστεύω ότι το αγγλικό μοντέλο δεν είναι άσχημο. Και λέγοντας αγγλικό μοντέλο, εννοώ τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται πριν από κάθε αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τον αγώνα με επιπτώσεις στις ομάδες αν δεν φυλάττουν το περιβάλλον τους ήρεμο».

Αρες μάρες κουκουνάρες

Η ερώτηση, όσο κλισέ και αν είναι, αναφέρεται σε ένα περιστατικό εκτός γηπέδου, από τα πολλά που γίνονται, μεταξύ οπαδών. Και ο υπουργός αρχίζει να λέει για έλεγχο των γηπέδων, ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, και πως η βία μεταξύ των οπαδών σε περιστατικά τύπου «τρόλεϋ στην Αλεξάνδρας» είναι ζήτημα σύγκρουσης των μεγάλων συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και φυσικά, πως η λύση, για τη βία μέσα στα γήπεδα πάντα, όπου πλέον συμβαίνουν περιστατικά μια στις χίλιες, είναι το αγγλικό μοντέλο. «Δεν είναι άσχημο», λέει. Και αναφέρεται σε μια σειρά μέτρων που είχε πάρει πριν 30 χρόνια η βρετανική κυβέρνηση λες και μιλάει για το παστίτσιο της συμπεθέρας του: «Δεν είναι άσχημο, βάλε μου λίγο ακόμη»…

Από αυτήν την απάντηση μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν χρειάζεται καμιά μακροσκελής και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ποτέ κανείς υπουργός δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα. Όλοι αναφέρονται σε αυτό γενικόλογα, με προτάσεις λύσεων που περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν. Με καμιά διάθεση να εισχωρήσουν πιο βαθιά στις αιτίες της γηπεδικής βίας. Με μέτρα που όσες φορές εφαρμόστηκαν είχαν σαν κεντρικό άξονα περισσότερη καταστολή, πιο ασφυκτικούς ελέγχους, φυλακίσεις και ιδιώνυμα. Και ίσως το σημαντικότερο; Με καμιά πληροφόρηση ούτε για τα βασικά. Δεν γίνεται να λέει ο υπουργός προστασίας του πολίτη πως «η χώρα μας είναι ίσως από τις τελευταίες στην Ευρώπη που γίνονται επεισόδια σε αθλητικούς χώρους». Και φυσικά πάντα με διάθεση μεταφοράς της ευθύνης αλλού του στυλ «Μπαίνω τώρα βέβαια σε αρμοδιότητες που δεν είναι μόνο του δικού μου υπουργείου»…

Κατά πως φαίνεται ούτε η τωρινή κυβέρνηση θα βρει λύση για το πρόβλημα που απασχολεί τα μάλα την ελληνική κοινωνία και δεν την αφήνει να ησυχάσει τα βράδια…

Δημοσιεύτηκε στο