ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΔΙΩΝΥΜΟ!

Ο νέος υφυπουργός κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, μεταξύ άλλων, και στην αντιμετώπιση των επεισοδίων από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου. Η…πολυαναμενόμενη κάρτα φιλάθλου πάει για το 2017-18 και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, όταν με το καλό εφαρμοστεί… όλα θα αλλάξουν! Δεν μας προκαλεί εντύπωση φυσικά η βεβαιότητα της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου μέτρου. Εξάλλου από τον πρώην, είχε επισημανθεί πώς επρόκειτο για ένα μέτρο-βάλσαμο για τις πληγές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση όμως, και μας εξοργίζει κιόλας, είναι πως ένας εκπρόσωπος μιας προοδευτικής «αριστερής» κυβέρνησης που για χρόνια έσκιζε τα ιμάτια της για την υπέρασπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον του ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ! Για όσους δεν ξέρουν, Ιδιώνυμο σημαίνει φυλάκιση χωρίς δικαίωμα αναστολής, χωρίς δικαίωμα υπέρασπισης του εαυτού σου στο δικάστηριο. Ενα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε την εποχή Ορφανού (είχε να εφαρμοστεί από την περίοδο της χούντας, ενώ αρχικά το είχε εφαρμόσει ο Μεταξάς για τη διώξη κομμουνιστών και αναρχικών και την καταστολή συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων) και είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν οπαδοί στη φυλακή για αστείους λόγους, όπως η κατοχή ενός καπνογόνου ή ένας τσαμπουκάς με υπάλληλο σεκιούριτι. Ενα μέτρο που σαφώς παραβιάζει βασικά ανθρώπινα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα!

Αν η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου είναι η δική μας κόκκινη γραμμή, το Ιδιώνυμο είναι βαθιά κόκκινη γραμμή. Θα μας βρουν μπροστά τους!

Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Βασιλειάδη

Για τα τελευταία επεισόδια στα γήπεδα:

«Και στη Γαλλία είχαμε επεισόδια. Μην αυτομαστιγωνόμαστε για τα πάντα. Το επόμενο διάστημα, που θα μπει στη ζωή μας η κάρτα φιλάθλου και ο ηλεκτρονικός έλεγχος, όλα θα αλλάξουν. Επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 31/12/16, αλλά θα δώσουμε κάποια προθεσμία. Είχαμε θέματα, τεχνικά περισσότερο… Το νέο πρωτάθλημα, με κάποιες αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, θα εκκινήσει με τελείως διαφορετικούς όρους».

Για το αν επανέλθει το ιδιώνυμο:

«Θα το κουβεντιάσουμε με τον κ. Κοντονή και νομίζω ότι θα δείξει ευαισθησία. Πρέπει να βρούμε πώς η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει κάποιες κατηγορίες αδικημάτων και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιος που είναι υπόδικος ή κατάδικος για τέτοια ζητήματα μπορεί και πηγαίνει στο γήπεδο.
Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και οι ΠΑΕ τις τιμωρίες τους, που θα είναι αυστηρότατες. Δεν γίνεται στα ματς της Ευρώπης τα ελληνικά γήπεδα να είναι εκκλησίες και στους αγώνες του πρωταθλήματος ζούγκλα.
Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα ενώ στα ελληνικά ματς ακόμα και… τανκς θα μπορούσες να περάσεις».