Προς ΓΓΑ και Υφυπουργό: Πάρτε το αλλιώς!

Όταν μαθαίνουμε για απόψεις και κινήσεις θεσμικών και άλλων επίσημων φορέων που πρώτα από όλα σέβονται τους οπαδούς και προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν  σαν ισότιμους συνομιλητές και σαν ισότιμους με όλους τους άλλους πολίτες και όχι σαν μια ειδική κατηγορία, πραγματικά αισθανόμαστε σαν τους κυνηγούς  που τσακώνουν ένα θήραμα μετά από τρία 24ώρα προσπάθειας. Αν εξαιρέσουμε κάποιους δημοσιογράφους, οι αρνητικές αναφορές σε παραβίαση δικαιωμάτων, στην αποτελεσματικότητα της κάρτας φιλάθλου, την απαγόρευση μετακινήσεων, το δικαίωμα του καθενός να συγκροτεί σωματεία άρα και συνδέσμους οπαδών, κτλ, κτλ, και γενικώς στην αντισυνταγματικότητα πολλών σημείων του νόμου Κοντονή που είναι προς διαβούλευση, είναι αναφορές και απόψεις που ψάχνουμε με το ντουφέκι… 

Παρακάτω δημοσιεύουμε μια επιστολή του Λουκά Αναστασιάδη, μέλος των Supportes Direct, και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, προς τον υφυπουργό αθλητισμού και τον γενικό γραμματέα αθλητισμού.  Αμα, λέμε άμα, υπάρξει απάντηση από την πλευρά των αρμοδίων, θα σας ενημερώσουμε. Μάλλον θα έχουν πολύ ενδιαφέρον οι απαντήσεις…

«ΘΕΜΑ: Συνθήκη Νο218 του Συμβουλίου της Ευρώπης και νέος αθλητικός νόμος

κκ. Υπουργοί,
κ. Γενικέ,

σας αποστέλλω την παρούσα με την ιδιότητα του μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή σχετικά με το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τη θεσμική του ιδιότητα υπογραμμίζει το αυτονόητο, ότι «το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία, κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς, είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, είτε από το κράτος. Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση, δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος».

Σας υπενθυμίζω ωστόσο, ότι ο κ. Κοντονής, με την τότε ιδιότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού, ήταν αυτός που, με τον Νόμο 4326/2015 αλλά και στον νέο αθλητικό νόμο που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, διατήρησε και ενίσχυσε διατάξεις και άρθρα προγενέστερων νόμων (2725/99, 3057/2002), που απαγορεύουν, ρυθμίζουν και περιορίζουν «το συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία, χωρίς περιορισμούς είτε από άλλους φορείς είτε από το κράτος» και επιβάλλουν την έγκριση και τη ρύθμιση της ίδρυσης και του τρόπου λειτουργίας τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Αστυνομία και τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ).

κκ. Υπουργοί,
κ. Γενικέ,

επιπρόσθετα ο νέος αθλητικός νόμος που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση σε κανένα σημείο δεν υιοθετεί, ούτε προωθεί, ούτε εφαρμόζει το πνεύμα ή την ουσία της νέας Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Συγκροτημένη Προσέγγιση Ασφάλειας, Προστασίας και Εξυπηρέτησης στο Ποδόσφαιρο και Άλλα Αθλήματα (Council of Europe Convention on an Integrated Safety, Security and Service Approach in Football Matches and Other Major Sports Events, No 218), την οποία ο κ. Κοντονής υπέγραψε στις 3 Ιουλίου 2016 στο Παρίσι και η οποία δεσμεύει τις χώρες που την υπογράφουν, μεταξύ άλλων να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών, για την προετοιμασία και διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων.

κκ. Υπουργοί,
κ. Γενικέ,

είναι αδύνατο σε μία επιστολή να συγκεντρωθούν όλες οι θετικές εισηγήσεις, οι βέλτιστες πρακτικές και η Ευρωπαϊκή εμπειρία. Όμως «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» και για την πραγματική πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος έχει αποδειχθεί ότι απαιτείται η ενεργή συμμετοχή των οπαδών, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οφείλετε να αναθεωρήσετε τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του νέου αθλητικού νόμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά παρωχημένες και αποτυχημένες πρακτικές περιορισμού του τρόπου λειτουργίας σωματείων, εφαρμογής μέτρων τύπου κάρτας φιλάθλων και απαγόρευσης οργανωμένων μετακινήσεων και να στραφείτε σε αρμόδιους και έμπειρους διεθνείς και εγχώριους φορείς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UEFA, το τμήμα SLO της ΕΠΟ, το τμήμα ασφάλειας και προστασίας της Superleague, το τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της ΕΛΑΣ, τον οργανισμό SD Europe, για να εντοπίσουμε όλοι μαζί, σε συνεργασία με τους οπαδούς, τις κατάλληλες λύσεις πρόληψης του φαινομένου της βίας και της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε θεωρήσετε σκόπιμο, διατελώ.

Με πολλή τιμή,
Λουκάς Αναστασιάδης»