Κάτω τα ξερά σας από τις μετακινήσεις!

Το club δεν είναι για να βλέπουμε τους αγώνες μας εκεί… είναι για να οργανώνουμε εκδρομές σε ολόκληρη τη γη!!!

Με αυτό το σύνθημα, το οποίο φαρδιά πλατιά προσυπογράφουμε, το club της ORIGINAL 21 στο Περιστέρι καλούσε τους οπαδούς της ΑΕΚ σε μια ειδική βραδιά στο χώρο του club, αλλά και έξω από αυτό, την Τετάρτη 18 Γενάρη. Βραδιά η οποία περιελάμβανε μια δράση ενάντια στις απαγορεύσεις μετακινήσεων. Παρακάτω ακολουθεί μια ενημέρωση για τη δράση αυτή, όπως μας στάλθηκε στο ταχυδρομείο μας, και ένα κείμενο που μοιράστηκε εκείνη τη βραδιά στη γειτονιά γύρω από το club.

Από τη δική μας πλευρά, ελπίζουμε και ευχόμαστε κάποια στιγμή να δούμε φιλοξενούμενους οπαδούς στα γήπεδα μας. Αλλά επειδή δεν πιάνουν οι ευχές, εκτός όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων, πρέπει πρώτα από όλους οι ίδιοι οι οπαδοί να βρουν ένα μεγάλο τραπέζι, στρογγυλό ή τετράγωνο, μικρή σημασία έχει, και να κάτσουν γύρω γύρω. Να αφήσουν για λίγο τις διαφορές τους στην άκρη και να βρουν τρόπους και λύσεις για να τελειώνουμε με την «απαγόρευση οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Είναι άραγε τόσο ουτοπική μια τέτοια κουβέντα;

Σχετικά με την πρωτοβουλία – δράση του Club της R21 στο Περιστέρι

afisaΓενικά σαν club δραστηριοποιούμαστε και προβληματιζόμαστε για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την οπαδική κοινωνία. Για πολλοστή φορά θέλαμε να θίξουμε το θέμα των μετακινήσεων και αφορμή πήραμε την απαγόρευση μετακίνησης μας και στο Βελιγράδι και στο Αγρίνιο! Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να κάνουμε εξέδρα κανονικά στο club (σαν να ήταν πέταλο) με δύο διαφορετικές εξέδρες και δύο διαφορετικά πανό, συνθήματα και πανικό.

Η μία ήταν στο πρώτο ημίχρονο του μπάσκετ με 21 κίτρινα βαρελάκια να ανάβουν και ένα πανό που έλεγε «ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ». Η άλλη στο δεύτερο με 21 κίτρινα καπνογόνα (πυρσούς) και ένα πανό που έλεγε «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ». Κατά την διάρκεια του αγώνα συνθήματα και μπύρες κανονικά… σε ατμόσφαιρα γηπέδου. Την ίδια ώρα παράλληλα μία άλλη ομάδα παιδιών μοίραζε πάνω από 1.300 φυλλάδια με ένα κείμενο που είχαμε γράψει, στα μαγαζιά, σπίτια και περαστικούς, ενώ και διάφορα συνθήματα γράφονταν στους γύρω τοίχους. Στο ημίχρονο έγινε μία αρκετά εποικοδομητική συζήτηση-κουβέντα επάνω στο θέμα με την συμμετοχή όλων!

Το κείμενο που μοιράζονταν έξω από το club

Τι ειρωνία…

1999. Το Βελιγράδι βυθίζεται στο σκοτάδι του πολέμου. Οι βόμβες πέφτουν βροχή. Μια ολόκληρη χώρα έχει πνιγεί στους καπνούς, τα συντρίμμια και το αίμα. Νεκροί χιλιάδες. Πολλοί από αυτούς άμαχος πληθυσμός. Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ παίρνει την πρωτοβουλία να δώσει εκεί έναν φιλικό αγώνα με την Partizan στο γήπεδό της, ενώ παντού ηχούν οι σειρήνες του πολέμου και όλος ο κόσμος είναι κρυμμένος στα καταφύγια. Παράλληλα η ORIGINAL 21, οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ οργανώνουν εκδρομή για να παραβρεθούν δίπλα στην ομάδα τους. Δυσκολίες; Τεράστιες. Φόβος; Πολύς. Εμπόδια; Τρομερά. Όποιος μπορεί να αντιληφθεί το τι εστί εμπόλεμη ζώνη, είναι σε θέση να καταλάβει. Αποτέλεσμα; Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά. Η εκδρομή των οπαδών έγινε με πούλμαν και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι φίλοι της ΑΕΚ έδωσαν κανονικά το πρών σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία.

2017. 18 χρόνια μετά η ΑΕΚ αγωνίζεται στο εν καιρώ ειρήνης Βελιγράδι με την Partizan σε επίσημο αγώνα μπάσκετ ευρωπαικής διοργάνωσης. Η ORIGINAL 21, οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, δεν θα τους δωθεί καν η ευκαιρία να είναι δίπλα στην ομάδα τους. Τους απαγορεύθηκε η μετακίνηση στο γήπεδο για τον φόβο επεισοδίων.

ΥΓ1. Σαφέστατα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς αγώνες. Εμείς απλώς θέτουμε τις συνθήκες για να γίνει όλο αυτό, όπως επίσης είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ποιο είναι το λογικό και ποιο το φυσιολογικό από τα δύο για να πραγματοποιηθεί.

ΥΓ2. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις μετακινήσεις των οπαδών. Με το παραπάνω κείμενο, εμείς απλά παίρνουμε την αφορμή του συγκεκριμένου αγώνα και έχουμε ως στόχο να δείξουμε πόσο οξύμωρα είναι ορισμένα πράγματα και πως ΟΛΟΙ επιβάλλεται βοηθήσουμε στην εξομάλυνση αυτών. Τα σχόλια, οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις, οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα δικά σας. Εμείς από πλαυράς μας, δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε (τουλάχιστον) για ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ μετακινήσεις ΟΛΩΝ των οπαδών και για μια κοινωνία γενικότερα σκεπτόμενη και ισορροπημένη.

ΥΓ3. Στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής που τηρείται, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αποφάσισε την απαγόρευση μετακίνησης στον σημερινό αγώνα της ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται και η οργανωμένη και η μεμονωμένη μετακίνηση για εξαιρετικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4326/2015 και τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ.3 του Ν.4410/2016

ΥΓ4. Καμιά διώξη σε κανέναν οπαδό που πάει να δει την ομάδα του. Το δίκαιο θα νικήσει.

Original 21 Peristeri Club. Μια στεγασμένη οπαδική φωνή, από το 1987