Συν ένα φεστιβάλ στην πλάτη και προχωράμε…

6ο RFU FEST

Άλλο ένα RFU φεστιβάλ σιγά σιγά περνάει στην ιστορία. Ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Φθινοπωρινό, χωρίς τουρνουά, χωρίς κερκίδα, χωρίς την τσίκνα από τα σουβλάκια. Με πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις όμως, παρουσιάσεις και καλεσμένους από το εξωτερικό. Ξέραμε εκ των προτέρων πως η προσέλευση του κόσμου δεν θα ήταν ίδια με τα προηγούμενα χρόνια επειδή ακριβώς επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στις συζητήσεις. Παρόλο αυτά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την παρουσία του κόσμου στο διήμερο και με το γεγονός πως κανένα ευτράπελο δεν δημιουργήθηκε εντός και εκτός θεάτρου. Επιλέξαμε να καλέσουμε οπαδούς από το εξωτερικό για να μάθουμε από τα προβλήματα της διεθνούς οπαδικής σκηνής και να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις με την εδώ πραγματικότητα. Επιλέξαμε να καλέσουμε έναν άνθρωπο, τον Cass Penant, μια σημαντική μορφή της βρετανικής οπαδικής σκηνής των ‘80ς και των ‘90ς για να μάθουμε από πρώτο χέρι για την υποκουλτούρα των casuals και πώς αυτή προέκυψε στο Νησί και συνεχίζει να επηρεάζει οπαδούς σε όλον τον πλανήτη.

First day

Την πρώτη μέρα την παράσταση έκλεψαν τα δύο μέλη των Symmanchiarri από την Ρεάλ Οβιέδο, αφού η παρουσίασή τους για τα προβλήματα που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύνολο της ισπανικής οπαδικής σκηνής με την Λίγκα, την αστυνομία και το κράτος, ήταν κατατοπιστικότατη και οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις του κοινού ουσιαστικές και συγκεκριμένες. Όλοι όσοι σταθήκαμε απέναντι στους δύο Ισπανούς οπαδούς ακούγοντας τα λόγια τους καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, είναι δύσκολη φάση να είσαι οργανωμένος οπαδός στην Ισπανία, και δεύτερον, όσο πιο πολύ χρήμα επενδύεται στο προϊόν ποδόσφαιρο τόσο πιο πολύ στενεύει ο κλοιός γύρω από τους Ultras (Σημείωση: η «ταμπέλα» ultras, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι απαγορευμένη στην Ισπανία).

Second day

Την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, το βαρύ όνομα ήταν σίγουρα ο Cass Penant. Παρόλο αυτά το απόγευμα του Σαββάτου ο Matteo Falcone από την οπαδική ιταλική ιστοσελίδα sportpeople.net προσπάθησε αναλυτικά να μας παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Tessera del Tifoso, πώς προέκυψε, πώς λειτούργησε, ποιους στόχους εξυπηρέτησε και πώς φτάσαμε στην κατάργησή της μετά από 7 χρόνια. Πέρα της κάρτας φιλάθλου όμως, η νομοθεσία σχετικά με τις ποινές και τις απαγορεύσεις των ultras είναι πραγματικά φοβερά περίπλοκη, ειδικά στις περιπτώσεις Daspo, δηλαδή στις περιπτώσεις απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για χ ή ψ χρονικό διάστημα ανάλογα το παράπτωμα.

Το βράδυ του Σαββάτου το θέατρο Εμπρός γέμισε από κόσμο που ήρθε να δει το ντοκιμαντέρ Casuals και να ακούσει τον Cass Penant να παρουσιάζει και να μιλάει για το φαινόμενο των casuals στην μεγάλη Βρετανία. Πολλοί αντιμετώπισαν τον Cass σαν μια μυθική μορφή και σαν μια ευκαιρία αυτοπροβολής του στυλ «ήμουν και εγώ με τον Cass». Εμείς αντιμετωπίσαμε τον Cass σαν αυτό που είναι: σαν μια ιστορική φιγούρα της βρετανικής οπαδικής σκηνής που έχει ζήσει όλες τις υποκουλτούρες που συνδέθηκαν περισσότερο ή λιγότερο με την κερκίδα και το γήπεδο, που έχει πολλά να μας πει για μια κουλτούρα που γεννήθηκε στις αρχές του ’80 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εκφράζει πολλούς οπαδούς σε όλον τον κόσμο, αν και σε πολλές περιπτώσεις με πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας. Anyway…

Πάμε για άλλα

Η επίγευση που μας αφήνει το 6ο RFU FEST είναι γλυκιά. Δύο μέρες γεμάτες συζητήσεις και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, μια ωραία έκθεση φωτογραφίας, αρκετός κόσμος, κάποιοι κιόλας από πολύ μακριά. Ειδική μνεία στα παιδιά από την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον έναν ηρωικό από τις Σέρρες.  Ευχαριστούμε ξανά όσους και όσες βοήθησαν για να γίνει πράξη το φετινό φεστιβάλ και να κυλήσουν όλα ομαλά και όμορφα. Τους καλεσμένους μας, τους μεταφραστές, το περιοδικό HUMBA, τους Refuse to lose, τα παιδιά που έπαιξαν μουσική, τα παιδιά από τον Αδέσποτο, όσους βοήθησαν στο πρόμο του διημέρου και τις αφισοκολλήσεις, το τεχνικό team του Εμπρός, και όλους εσάς που περάσατε από το φεστιβάλ μας. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Θα συνεχίσουμε και του χρόνου και του παραχρόνου; Θα επιστρέψουμε στο γνωστό μοντέλο των προηγούμενων χρόνων καλοκαίρι – τουρνουά – μπίρες – μουσικές –συζητήσεις; Θα συνεχίσουμε σύμφωνα με το φετινό μοντέλο φθινόπωρο – συζητήσεις – προβολές; Θα εμπλέξουμε και άλλον κόσμο στην συνδιοργάνωση; Όλα θα απαντηθούν εν καιρώ. Stay tuned!