Τέλος η τιμωρία κεκλεισμένων για άναμμα καπνογόνων!!!

Όλοι φυσικά θυμάστε τον κακό χαμό που έγινε πέρυσι και την καμπάνια μας για την αποποινικοποίηση των καπνογόνων, με αφορμή τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ σχετικά με τις τιμωρίες των ομάδων σε περίπτωση ανάμματος… πυρσών. Το γνωστό πλέον ως «στα τρία κόρνερ πέναλτι». Για να θυμίσουμε, το άρθρο 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ, παράγραφος 2 για τη σεζόν 2017-18, ανέφερε σχετικά με τις ποινές σε βάρος των ομάδων για πυρσούς, φωτοβολίδες, κροτίδες και καπνογόνα:

«Η εισαγωγή ή το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
α) Χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) έως τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000).
β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, η ως άνω χρηματική ποινή διπλασιάζεται.
γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), η ως άνω χρηματική ποινή τριπλασιάζεται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) έως δύο (2) αγωνιστικές.
δ) Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ), οι επιβληθείσες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται.
ε) Η υποτροπή των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο νοείται πάντα εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου».

Στον Π.Κ. της ΕΠΟ για τη σεζόν 2018-19 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε αρχές Ιουλίου η συγκεκριμένη παράγραφος έχει αλλάξει ως εξής:

«Η εισαγωγή ή το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
α) Χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000).
β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής διπλασιάζονται
γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής τριπλασιάζονται και δύναται αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) αγωνιστικής, έως δύο (2) αγωνιστικές, εφόσον οι ρίψεις προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα.
δ) Σε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ),το όριο της ανώτερης ποινής αυξάνεται μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα 150.000,00 Ευρώ και παραμένει υφιστάμενη η δυνατότητα, αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών,να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως έξι (6)αγωνιστικές.
ε) Η υποτροπή των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο νοείται πάντα εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου».

Ερμηνεία του νέου άρθρου

Που σημαίνει πως η τιμωρία της έδρας έτσι και αλλιώς, απλά λόγω του ανάμματος καπνογόνων δεν υφίσταται πλέον. Η τιμωρία της έδρας για καπνογόνα θα αποφασίζεται εφόσον κρίνεται πως έγινε της… κολάσεως και πως τα καπνογόνα προκάλεσαν διακοπή του αγώνα. Βέβαια υπάρχει ένα φάουλ στο συγκεκριμένο άρθρο. Αναφέρει πως προβλέπεται ποινή κεκλεισμένων εφόσον οι ρίψεις προκαλέσουν την προσωρινή διακοπή του αγώνα, αλλά το άρθρο αναφέρεται σε ποινές για άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών και όχι για ρίψη αυτών, όπου και ισχύουν άλλες ποινές. Μας τα μπέρδεψαν λίγο οι κύριοι της ΕΠΟ. Πάντως το θέμα είναι πως τελειώνει από τη νέα σεζόν η γελοιότητα του περσινού μέτρου με την τιμωρία της έδρας για άναμμα καπνογόνων. Θα πρέπει να γίνουν χοντράδες για να υπάρξει τιμωρία της έδρας. Που έτσι και αλλιώς όμως αυτό ίσχυε σαν ποινή και πριν την εξυπνάδα με την ποινικοποίηση του ανάμματος καπνογόνων.

Μια μικρή νίκη, αλλά νίκη, της καμπάνιας μας!

Δεν  πανηγυρίζουμε γιατί δεν μιλάμε για αποποινικοποίηση των καπνογόνων. Δεν καταφέραμε να μην τιμωρείται ούτε καν με πρόστιμο το άναμμα καπνογόνων στα γήπεδα. Καταφέραμε όμως μια μικρή νίκη. Καταφέραμε να αλλάξει το άρθρο και επιτέλους να αποφασίζεται η τιμωρία της έδρας κρίνοντας από την ένταση και τη βαρύτητα του περιστατικού και όχι απλά και μόνο επειδή άναψαν στην κερκίδα δύο, πέντε, δέκα, πενήντα καπνογόνα που το μόνο που προκαλούν είναι… εντύπωση.

Το σίγουρο είναι πως κρατάμε το αποτέλεσμα. Και συνεχίζουμε. Υπάρχουν διάφορα θέματα σε εκκρεμότητα. Αποδείξαμε πως όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε. Μπορούμε να καταφέρουμε μικρές νίκες. Αρκεί να καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε σαν οπαδοί όταν προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ…