Το καπνογόνο δεν είναι έγκλημα!!!

Το περασμένο Σάββατο για την τρίτη αγωνιστική της Super League έπαιξαν στη Ριζούπολη ο Απόλλων με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο, με οπαδούς και των δύο ομάδων. Στο πέταλο της Ριζούπολης οι οπαδοί του ΠΑΣ  έστησαν ένα ωραίο σκηνικό με πανό, σημαίες και καπνογόνα. Όπως πρέπει δηλαδή. Μια άκρως γηπεδική ατμόσφαιρα με τις εικόνες και τις μυρωδιές που γουστάρει ο κάθε οπαδός. Κανένα παρατράγουδο δεν σημειώθηκε, τα καπνογόνα χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο την κερκίδα και όλα καλά. Όλα; Μάλλον όχι, αφού κάποιοι κύριοι ενοχλήθηκαν από αυτή την «εγκληματική» πράξη και ψάχνουν τους «ενόχους».

Ολόκληρη σχεδόν την περσινή σεζόν προσπαθήσαμε μέσω της καμπάνιας μας για τα καπνογόνα και την αποποινικοποίηση τους, να τονίσουμε το αυτονόητο: ΤΟ ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ! Δυστυχώς το τσουβάλιασμα και σε αυτό το θέμα, όπου το καπνογόνο εξισώνεται με τις φωτοβολίδες ευθείας βολής και τις μπόμπες, καλά κρατεί. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε και να το φωνάζουμε: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ, ΓΗΠΕΔΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ ΜΟΝΟ!!!

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Σ.Φ.ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του γκρουπ Antinazi Pas Giannina για το θέμα που προέκυψε (και προέκυψε από παράγοντα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα!) με το άναμμα των καπνογόνων στη Ριζούπολη.

Η ανακοίνωση του Σ.Φ.ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το άναμμα πυρσού από οπαδούς της ομάδας μας στο γήπεδο της Ριζούπολης επιβάλλεται να επισημάνουμε μερικές σκέψεις που δε θα έπρεπε να αφήνουν αδιάφορο κανέναν ο οποίος θέλει να λέγεται οπαδός.

Τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά ουδέποτε αποτέλεσαν, ούτε αποτελούν κίνδυνο όταν δεν στοχεύουν δολοφονικά συνανθρώπους μας και δεν εκτοξεύονται άνευ λογικής εντός των αγωνιστικών χώρων. Αυτό το γελοίο νομικό πλαίσιο της πολιτείας που επέλεξε να τιμωρεί τις ΠΑΕ για ψύλλου πήδημα ενώ δεν τιμωρεί εξοντωτικά συμπεριφορές ακόμα και παραγόντων που το επόμενο στάδιο είναι να μπουν με Καλάσνικοφ στο γήπεδο, δε θα το αφήσουμε να υποτιμά περαιτέρω τη νοημοσύνη μας.

Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτήν εδώ την ανακοίνωση στο παράλογο και το άδικο του εν λόγω νόμου διότι οι θέσεις μας γύρω από το θέμα έχουμε φροντίσει να είναι ξεκάθαρες στο πρόσφατο παρελθόν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες πήραμε συλλογικά μέρος.
Τις τελευταίες μέρες υπέπεσε στην αντίληψή μας περιστατικό στο οποίο θεσμικός παράγοντας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα απειλεί κουνώντας το δάχτυλο σε συνοπαδούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μη διστάζοντας να τους «φωτογραφίζει» για το «έγκλημα» που διέπραξαν να κρατήσουν έναν αναμμένο πυρσό, δίνοντας πανηγυρικό τόνο μετά από εκτός έδρας νίκη της αγαπημένης μας ομάδας. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό είναι κάτι που ξεπερνά τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Θέλουμε να καλέσουμε άπαντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σοβαρευτούν διότι οι πάσης φύσεως απειλές όταν εκτοξεύονται εναντίον οποιουδήποτε υποστηρίζει τον Πανηπειρωτικό μας, για τον Σ.Φ ΠΑΣ Γιάννινα είναι σαν να εκτοξεύονται στο σύνολο των μελών του.

Όσοι λοιπόν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυτονόητα υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης ή έστω της συγγνώμης. Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία το να ευαγγελίζεσαι το ρόλο της αστυνομίας που έχει επιληφθεί του ζητήματος με μια τόσο ασήμαντη αφορμή. Πόσο μάλλον όταν έχεις τσαλακωθεί ανεπανόρθωτα στο περσινό φιάσκο της εισβολής στο «Ζωσιμάδες».

Με την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε…

Σ.Φ. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Η ανακοίνωση του γκρουπ Antinazi Pas Giannina

ΤΟ ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ποιος θυμάται τον Παντελή στην Καρδίτσα με την Αναγέννηση; Ποιος θυμάται τον Κώστα στη Βέροια με την τοπική ομάδα; Ποιος θυμάται τον Χρήστο με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ; Μα φυσικά εμείς! Διότι ήταν άνθρωποι δικοί μας, οπαδοί του ΠΑΣ, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριές καταδίκες εξ’ αιτίας ενός καπνογόνου. Από την εισαγωγή του νόμου Ορφανού το 2006 (που προέβλεπε κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος στην αναστολή για εμάς τους οπαδούς) έως και την περυσινή τραγελαφική ρύθμιση της Superleague (που επέβαλε μάτς κεκλεισμένων των θυρών ακόμα κι αν το καπνογόνο ΔΕΝ πετιόταν στον αγωνιστικό χώρο), οι οπαδοί έχουμε βρεθεί να είμαστε τα θύματα μιας παράλογης πραγματικότητας.

Την ίδια ώρα που το καπνογόνο πουλιέται νόμιμα στο εμπόριο, χρησιμοποιείται σε πάμπολλες κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. προεκλογικές συγκεντρώσεις ή συναυλίες) και αποτελεί πρώτης τάξεως υλικό για να εστιάζει ο τηλεοπτικός φακός καθ’ όποτε μπαίνει κάποιο γκολ, εμείς θεωρούμαστε εγκληματίες και διωκόμαστε ποινικά για τη χρήση του! Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στη δολοφονική του χρήση ενάντια σε άλλους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτούς τους παραλογισμούς οι οπαδοί της ομάδας μας έχουν διαχρονικά εναντιωθεί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περυσινή συμμετοχή στην πανελλαδικά συντονισμένη δράση οπαδών διαφόρων ομάδων κάτω από το κοινό μήνυμα «ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ / ΓΗΠΕΔΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ ΜΟΝΟ».

Μέσα στο ίδιο παράλογο πλαίσιο, παράγοντας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα (που κατά τα άλλα δηλώνει πως διαφωνεί με την ποινικοποίηση του καπνογόνου…) προανήγγειλε μέσω facebook διώξεις και συλλήψεις συνοπαδών μας, που άκουσον άκουσον, δημιούργησαν με τα καπνογόνα τους μια υπέροχη ατμόσφαιρα στην εκτός έδρας νίκης του Πανηπειρωτικού μέσα στη Ριζούπολη το περασμένο Σάββατο.

Δεν ξέρουμε από πού εκπορεύεται η επιθυμία του να στοχοποιεί και να «φωτογραφίζει» τους οπαδούς μας, αλλά υποχρεούμαστε να του υπενθυμίσουμε ότι όποιο χέρι απλώνεται σε έναν από εμάς είναι σαν να απλώνεται εις βάρος όλων μας.

ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ…

Υ.γ.1. Εμπρός σύνΤαυροι, πίσω ρουφιάνοι!

Υ.γ.2. ΠΑΣ, ποτέ μην αμφιβάλεις για ‘μας…