Όχι στην ταυτοποίηση των οπαδών!

Πριν μερικές μέρες με απόφαση της Αστυνομίας στην Κύπρο, σε όλα τα ντέρμπι από εδώ και στο εξής θα απαιτείται ταυτοποίηση όλων των οπαδών που θα εισέρχονται στο γήπεδο, για σκοπούς ευταξίας και ασφάλειας βεβαίως βεβαίως. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση; Αναφέρεται ξεκάθαρα στην παρακάτω ανακοίνωση της αστυνομίας πριν το ντέρμπι Απόλλων-Ανόρθωση:

«Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 09 Οκτωβρίου 2017 στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, η Αστυνομία ενημέρωσε τα εμπλεκόμενα μέρη όπως σε όλους τους αγώνες υψηλού κινδύνου θα γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων των φιλάθλων για σκοπούς ευταξίας και ασφάλειας. Ως εκ τούτου στον συγκεκριμένο αγώνα θα πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του κατόχου του εισιτηρίου με το πρόσωπο που εισέρχεται στο στάδιο. Για τον σκοπό αυτό οι οπαδοί θα έχουν την υποχρέωση να αναγράψουν στο εισιτήριο που κατέχουν, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του Δελτίου Ταυτότητας τους. Για να τους επιτραπεί η είσοδος στο στάδιο θα πρέπει τα στοιχεία που φαίνονται στο εισιτήριο να συμφωνούν με το Δελτίο Ταυτότητας, το οποίο οι οπαδοί θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάσουν στις εισόδους του σταδίου. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί για τους οπαδούς και των δύο ομάδων».

Είναι ένα μέτρο που συμπεριλαβάνονταν στον προ τριετίας αθλητικό νόμο, το γνωστό στην Κύπρο και ως τρομόνομο ή αλλιώς νόμο Ιωνά, που είχε προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις από τους οπαδούς στην Κύπρο. Αιχμή του συγκεκριμένου νόμου ήταν η κάρτα οπαδού, ένα μέτρο σαν και αυτό του δικού μας  Κοντονή που ευτυχώς δεν ίσχυσε ποτέ. Έτσι και στην Κύπρο, μετά από έντονες διαφωνίες οπαδών αλλά και συλλόγων για την κάρτα, η απόφαση είχε παγώσει και νικητές αναδείχτηκαν οι οργανωμένοι οπαδοί του νησιού που με κινήσεις και δράσεις ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ κατάφεραν να σταματήσουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Σήμερα, μετά από τρία χρόνια το κράτος και η αστυνομία  επανέρχεται με το φρούτο της ταυτοποίησης. Η κουβέντα για το συγκεκριμένο μέτρο είχε ανοίξει ξανά το καλοκαίρι πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, και τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, αρχής γενομένης με το παιχνίδι Απόλλων-Ανόρθωση. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις από συνδέσμους αλλά και τα ίδια τα σωματεία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Σαλαμίνας, Γ.Καζαμίας, δήλωσε τέλη Αυγούστου:

Περί κάρτας οπαδού

Θεωρώ λανθασμένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του φίλαθλου κοινού στην Κύπρο εστιάζει τη διαφωνία του μόνο όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου και αφήνει ασχολίαστο το υπόλοιπο περιεχόμενο του νόμου που σοφίστηκε ο Ιωνάς Νικολάου.

Ενός νόμου με μοναδικό στοιχείο την καταστολή και όχι την επιμόρφωση, την αστυνομική βία αντί της εκπαίδευσης και γενικά ενός νόμου με γενικό πλαίσιο τον εκφοβισμό και όχι τη διαπαιδαγώγηση. Σαν γενικότερο σχόλιο, είναι ξεκάθαρο πως ο ίδιος ο νόμος είναι γενικά προβληματικός όπως φυσικά και η κάρτα φιλάθλου.

Τι εξυπηρετεί να γίνει ταυτοποίηση σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα από τη στιγμή που το απόκομμα που αναγράφονται τα στοιχεία του οπαδού μένουν στην κατοχή του οπαδού; Τι εξυπηρετεί η ταυτοποίηση όταν δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις στο γήπεδο; Τι εξυπηρετεί η ταυτοποίηση όταν τα γήπεδα μας δεν έχουν ηλεκτρονικές πύλες εισόδου και ελέγχου;Τι εξυπηρετεί η ταυτοποίηση όταν το έλεγχο δεν τον κάνει καν η αστυνομία αλλά αφήνει στην ευχέρεια των σωματείων για το πως θα διενεργηθεί αυτή; Τι εξυπηρετεί η ταυτοποίηση όταν η αστυνομία εδώ και δεκαετίες δε μπορεί ( ; ) να κάνει έστω και μια σύλληψη για σοβαρά επεισόδια που έχουν γίνει κατά καιρούς λες και έχουμε προσέλευση στα γήπεδα μας πέραν των 20 χιλιάδων ανά παιχνίδι. Σκέφτομαι εγώ ο αφελής μήπως ο τελικός στόχος είναι να βιδώσουν τον κόσμο στον καναπέ του κάνοντας παράλληλα συμβόλαια με συνδρομητικές πλατφόρμες; 

Που είναι η βοήθεια της πολιτείας ή η ύπαρξη πολιτικής των σωματείων για αναβάθμιση των γηπεδικών εγκαταστάσεων που είναι τόσο προβληματικές (πχ κερκίδες Μακαρείου, κατασκευή γηπέδου στη Λεμεσό); Που είναι το πλάνο για ανάπτυξη των ακαδημιών που θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν σωστή αθλητική ανάπτυξη και παιδεία μπας και δούμε ξανά κύπριο ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται σε κυπριακή ομάδα; Που και ποια είναι η κεντρική πολιτική/σχεδιασμός για τον αθλητισμό που θα δημιουργήσει αξιοπρεπής συνθήκες άθλησης για τους αθλητές (στίβο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, αντισφαίριση, ποδόσφαιρο κλπ);

Υ.Σ. Ιωνά Νικολάου η νομοθεσία που θέλεις να εφαρμόσεις είναι ακριβώς όπως την πολιτική σου καριέρα. Λαικίστικη, αλλοπρόσαλλη που στερείται σοβαρότητας και για αυτό δεν είχα καμιά ελπίδα ότι θα έφερνες ποτέ σου ένα νόμο εφαρμόσιμο, σωστό και σοβαρό
Υ.Σ. 2 Δεν ισχυρίζομαι ότι τα σωματεία μας δεν έχουν σοβαρές ευθύνες για το σημερινό κατάντημα, γιατί περί καταντήματος πρόκειται

Ζητείται ελπίς!

Ενώ μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της αστυνομίας για την ενεργοποίηση του μέτρου της ταυτοποίησης ανακοινώσεις έβγαλαν οι οπαδοί της Ομόνοιας (Θύρα 9) και αυτοί της ΑΕΛ Λεμεσού (ΣΥ.Φ.ΑΕΛ). Οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων πέραν της κριτικής και της δεδομένης διαφωνίας με το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρονται στην ανάγκη συσπείρωσης όλων των οπαδών και τον (ξανα)συντονισμό τους για να αποκρούσουν αποτελεσματικά και αυτό το μέτρο όπως και με την Κάρτα πριν τρία χρόνια. Αυτό κρατάμε και δηλώνουμε πως η αλληλεγγύη μας στον νέο αγώνα που φαίνεται να ξεκινάει στην Κύπρο είναι δεδομένη. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των οργανωμένων της Ομόνοιας και της ΑΕΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 18/10/17

Κίτρινα αδέλφια, η μέτρια παρουσία της ομάδας μας με την πάφο δεν έφερε το πολυπόθητο τρίποντο που όλοι αναμέναμε. Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι για ένα αρνητικό αποτέλεσμα αλλά θα σφίξουμε τις γροθιές μας και θα απαιτήσουμε από το ποδοσφαιρικό τμήμα να ανασυνταχθεί και να διορθώσει άμεσα τα λάθη που υπάρχουν. Το ερχόμενο Σάββατο η ΑΕΛΑΡΑ καλείται να ξεπεράσει το αρνητικό αποτέλεσμα και να πάρει το διπλό στην λευκωσία. Ζητούμε να δούμε 11 παθιασμένους λέοντες στο γήπεδο ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ για τους τρείς βαθμούς.

Πριν, τοποθετηθούμε για το θέμα της ταυτοποίησης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν στη συλλογή σχολικού ρουχισμού και γραφικής ύλης και ενημερώνουμε ότι αντιπροσωπεία του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ τα παρέδωσε στο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Νικολάου. Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε στο πολύκροτο θέμα της ταυτοποίησης και αρχικά θα υπενθυμίσουμε τι έγινε στον πρόσφατο αγώνα της ομάδας μας με την αεκ στην Λάρνακα, στη ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΗ μέχρι τώρα περίπτωση στο πρωτάθλημα μας που ανακοινώνεται θέμα ταυτοποίησης.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η υποτιθέμενη ταυτοποίηση ήταν απόφαση ΜΟΝΟ της διοίκησης της εν λόγω μικρομεσαίας ομάδας, όχι γιατί κόπτεται πραγματικά για το θέμα της βίας, αλλά για να κρατήσει μακριά από το καινούργιο της γήπεδο οπαδούς άλλων ομάδων με μοναδικό σκοπό την αντιστάθμιση του οπαδικού της μειονεκτήματος. Όπως είδαμε όλοι στην πράξη δεν έγινε καμία καταγραφή και κανένας έλεγχος στοιχείων των ΑΕΛΙΣΤΩΝ. Έτσι η απόφαση να βρεθούμε στο πλάι της ΑΕΛΑΡΑΣ ήταν η πιο σωστή και αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

Την τελευταία εβδομάδα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πλέον, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μεμονωμένο περιστατικό ταυτοποίησης σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο, αλλά με ταυτοποίηση σε ΟΛΑ τα ντέρμπι. Επιπρόσθετα, η απόφαση να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόνοια του τρομονόμου ιωνά περί ταυτοποίησης δεν προήλθε από καμιά διοίκηση σωματείου, αλλά άμεσα και ετσιθελικά από το κράτος και την αστυνομία. ΦΙΛΑΘΛΟΙ, ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΥΠΟΣΤHΡΙΚΤΕΣ του αγνού αυτού αθλήματος βλέπουμε μέρα με τη μέρα όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι καρεκλοκένταυροι που κατέχουν θέσεις εξουσίας, που ευθύνονται για τη διαφθορά και το μαρασμό της κοινωνίας και του ποδοσφαίρου μας, όλοι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τους στημένους αγώνες και τις κατευθυνόμενες διαιτησίες, να αναβαθμίζουν και να εφαρμόζουν όλο και περισσότερες πρόνοιες του τρομονόμου για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Αυτό πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσει γιατί αν δεν γίνει κάτι τώρα τότε στο κοντινό μέλλον θα οδηγηθούμε στην ολοκληρωτική μοντερνοποιήση του ποδοσφαίρου με τα συνδρομητικά κανάλια και τους πολιτικούς να πλουτίζουν όλο και περισσότερο σε ένα σάπιο ποδοσφαιρικό χώρο. Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε για ακόμα μια φορά με κάθε τρόπο ενάντια στα πλάνα τους. Με όλους τους πιθανούς τρόπους, με θυσίες και αγώνες εντός και εκτός γηπέδων. Σε αυτό το σημείο ενημερώνουμε ότι για το παιχνίδι του Σαββάτου η αστυνομία ζήτησε από τα σωματεία την ηλεκτρονική έκδοση των εισιτηρίων κάτι που οι διοικήσεις προς τιμή τους δεν αποδέχτηκαν.

Όσον αφορά τη δική μας απόφαση, ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ πληροφορεί ότι θα δηλώσει ΑΠΟΧΗ από τον ερχόμενο αγώνα της ομάδας μας γιατί ως άνθρωποι έχουμε περηφάνια και αξιοπρέπεια και γιατί έχουμε βαρεθεί όλους αυτούς τους διεφθαρμένους που νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελάσουν. Αυτοί εκτρέφουν τη βία και αυτοί με πρόσχημα τη βία θέλουν να πλουτίσουν και άλλο εις βάρος μας. Καλούμε τον κόσμο μας να δείξει εμπιστοσύνη στις κινήσεις μας και να σταθεί δίπλα στην απόφαση του συνδέσμου. Ακόμη, ο ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στηρίζει και δείχνει την αλληλεγγύη του σε οποιοδήποτε και σε οποιαδήποτε κίνηση γίνεται ενάντια στα βρώμικα τους σχέδια.

Τέλος, καλούμε ξανά ΟΛΑ τα σωματεία να καταδικάσουν την ταυτοποίηση και τον τρομονόμο. Έχουν και αυτά ευθύνη για το γεγονός ότι φθάσαμε ως εδώ σήμερα και η μπάλα βρίσκεται και στα δικά τους πόδια Καλούμε όλες τις διοικήσεις να σταματήσουν να μιλάνε απλά στις κάμερες και τα ραδιόφωνα και να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του απλού κόσμου, του απλού οπαδού και φίλαθλου. Με τα λόγια μόνο δεν κερδήθηκε ποτέ καμιά μάχη. Το κοινωνικό φαινόμενο της βίας δεν λύνεται με ημίμετρα αλλά με κάθαρση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και τυφλή εφαρμογή της δικαιοσύνης.

ΥΓ1. ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΑ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΕΛΙΣΤΑ ΠΟΤΕ.

ΥΓ2. ΑΕΛ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΥΓ3. ΒΓΑΛΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ

ΥΓ4. ΔΕΝ ΠΑΙΧΤΗΚΕ Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ…

ΟΜΟΝΟΙΑ ΘΥΡΑ 9

Έχουμε αναλύσει και εξηγήσει πάμπολες φορές τα τελευταία χρόνια την θέση μας όσον αφορά την ταυτοποίηση, την κάρτα οπαδού και τους τρομονόμους. Στο άμεσο μέλλον με κινήσεις ενημέρωσης και εκδηλώσεις θα προσπαθήσουμε ξανά να φτάσουν οι θέσεις μας και στον τελευταίο ΟΜΟΝΟΙΑτη. Σήμερα όμως θα μας επιτρέψετε η ανακοίνωση μας να απευθυνθεί στους οπαδούς των άλλων ομάδων.

Δεν γράφουμε αυτή την ανακοίνωση για να κουνήσουμε το δάχτυλο στους άλλους συνδέσμους αλλά την γράφουμε για να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης για το οπαδικό κίνημα. Δυστυχώς όσα χτίσαμε με κόπο το 2014 σήμερα έχουν διαλυθεί. Εμείς που αντιμετωπίζαμε στα ίσα υπουργούς και βουλευτές στην επιτροπή νομικών της βουλή, εμείς που ρεζιλεύαμε καθοδηγούμενους δημοσιογράφους με κείμενα και παρεμβάσεις, εμείς που κατεβήκαμε στους δρόμους για το δίκαιο μας, εμείς που το 2014 καταφέραμε να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, εμείς κύριοι σήμερα ΧΑΝΟΥΜΕ.

Χάνουμε γιατί ο καθένας κάνει ότι θέλει, γιατί ο καθένας αναλύει την κατάσταση μέσα από την δική του σκοπιά αδιαφορώντας για τους απέναντι. Δεν θα αναλύσουμε τώρα το ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση ούτε θα κάτσουμε να χωρίσουμε τους συνδέσμους σε πουλημένους και μη. Δεν θα κρύψουμε ότι οι αποφάσεις κάποιων συνδέσμων όσον αφορά την ταυτοποίηση μας ξάφνιασαν και σε καμιά περίπτωση δεν τις περιμέναμε όμως όπως είπαμε και στην αρχή δεν γράφουμε το κείμενο για να κουνήσουμε το δάχτυλο μας και δεν γουστάρουμε να πάρουμε τέτοιο ρόλο.

Γράφουμε αυτό το κείμενο με την ελπίδα ότι έστω και την υστάτη θα βρούμε τους τρόπους να ΞΑΝΑ πολεμήσουμε αυτούς που θέλουν να μας κόψουν το γήπεδο. Έστω και την υστάτη θα τους χαλάσουμε τα χαμόγελα στα χείλη και θα τους τα αντικαταστήσουμε με φόβο στα μάτια. Αυτούς που χαίρονται βλέποντας μας να μην έχουμε μια κοινή γραμμή (για την ταυτοποίηση) ας τους κάνουμε να μην κοιμούνται τα βράδια από το άγχος τις αποτυχίας των σχεδίων τους.

Εμείς σαν ΘΥΡΑ 9 την απόφαση μας την έχουμε πάρει προ πολλού και πισωγυρίσματα δεν έχει, με περηφάνια βλέπουμε και την επίσημη ΟΜΟΝΟΙΑ να στέκεται μπροστά στον αγώνα ενάντια στην ταυτοποίηση, όποταν είτε μόνοι είτε με άλλους εμείς την μάχη θα την δώσουμε μέχρι το τέλος ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Υ.Γ – Το Σάββατο στον Κεντρικό δεν θα παρακολουθήσουμε απλά τον αγώνα, που μας ανάγκασαν να απέχουμε λόγο της ταυτοποίησης, αλλά θα κτίσουμε και μια τεράστια γιορτή ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.
ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.