Μυρίζει μπαρούτι στο Μπέλφαστ: Η Lindield υποδέχεται την Celtic…

Ο Δημήτρης, γράφει σε κάθε τεύχος του HUMBA! ένα θέμα που σχετίζεται με την Ιρλανδία.Του ζητήσαμε να μας διαφωτίσει σχετικά με το τί πρόκειται να γίνει στον αγώνα για το Β΄γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ μιας ομάδας από το Μπέλφαστ και μιας ομάδας από τη Γλασκώβη. Ομάδων δηλαδή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς εμπλέκεται η Ιρλανδία… θα το μάθετε διαβάζοντας το κείμενο. Επιφυλασσόμαστε να το παρακολουθήσουμε το θέμα από κοντά, σχετικά με τις αντιδράσεις των Green Brigade Ultras

Πράξη 1

«We care about football»
«Respect»
«Kick racism out of football»

Οι παραπάνω φράσεις μας είναι γνωστές, καθώς έχουν προωθηθεί όσο τίποτα από την Uefa, όπως και εκείνη η περίφημη σημείωση στο καταστατικό της, ότι είναι ένας φορέας πολιτικά ουδέτερος και τα πολιτικά μηνύματα πρέπει να απουσιάζουν από τα γήπεδα. Η ζωή, όμως, βρίσκει τρόπο να ξεπερνά τη φαντασία και να θέτει ζόρικα διλήμματα, ειδικά σε αυτούς που δηλώνουν απόλυτοι στις απόψεις τους. Κι εκείνο το καταραμένο κομμάτι γης στα βόρεια του νησιού της Ιρλανδίας έρχεται να μας θυμίσει ότι όσο και να προσπαθεί η Uefa, πολιτική και ποδόσφαιρο δε γίνεται να χωρίσουν.

Πράξη 2

Η Linfield θα αντιμετωπίσει την Celtic στο Belfast στις 11 Ιουλίου.
(Μια φράση που «καίει» από όπου κι αν την πιάσεις)…

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017, η Linfield (Β. Ιρλανδια) αποσπά ισοπαλία στο γήπεδο της La Fiorita (Σαν Μαρίνο) και προκρίνεται στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Επόμενο παιχνίδι, την Τρίτη 11 Ιουλίου στο Belfast απέναντι στη Celtic. Εύκολο στη διατύπωση, αρκετά πολύπλοκο στην κατανόηση… Από τη μία, έχουμε τη Linfield, με υποστήριξη από το προτεσταντικό τμήμα του Belfast – και μάλιστα με οπαδούς με αρκετά σεχταριστικές απόψεις. Απέναντι, η Celtic, με υποστήριξη κατά κύριο λόγο από Καθολικούς, και φυσικά, αγαπημένη του καθολικού μισού του Belfast. Από μόνες τους οι αναμετρήσεις έχουν πολιτικό χρώμα – κάποιο τραγούδι θα ακουστεί, κάποιο πανό θα αναρτηθεί. Έλα όμως που τα φέρνει έτσι η ζωή και το παιχνίδι του Belfast θα πρέπει να γίνει την 11η του Ιούλη, παραμονή της περίφημης Δωδεκάτης (Twelfth). Μιας μέρας που για κάποιο λόγο είναι επίσημη αργία στη Β.Ιρλανδία, παρότι διχάζει τον κόσμο, καθώς αφορά την επικράτηση των προτεσταντών σε βαρος των καθολικών. Για την Ιστορία, στις 12 Ιούλη 1690 ο πρίγκηπας Ουίλιαμ της Οράγγης (ένας προτεστάντης Ολλανδός!) και βασιλιάς της Αγγλίας επικρατεί του Καθολικού James II, πρώην βασιλιάς της Αγγλίας (είχε χάσει το θρόνο από τον Ουίλιαμ δύο χρόνια πριν). Εκείνη η επικράτηση θεωρείται ως το σημείο-κλειδί για την εγκαθίδρυση του προτεσταντισμού στην Ιρλανδία. Στις μέρες μας γιορτάζεται με παρελάσεις ενός κομματιού της προτεσταντικής κοινότητας (κυρίως μέλη του Τάγματος της Οράγγης) που περνάνε ακόμη και μέσα από γειτονιές καθολικών. Τύμπανα, σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, πλακάτ με την Ελισάβετ, αφίσες πολιτικών του Sinn Fein στην πυρά, τραμπουκισμοί κι όλα αυτά στα πλαίσια μιας γιορτής που αφορά το μισό κομμάτι πληθυσμού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την ενδεκάτη…

Πράξη 3

Η Uefa μυρίζεται τον κίνδυνο μέρες πριν… H ίδια που κατά καιρούς έχει τιμωρήσει με χρηματικά πρόστιμα τη Celtic (πανό υπέρ Παλαιστίνη και Bobby Sands), τη Barcelona (σημαίες Καταλονίας), ακόμη και τις εθνικές Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας (για το περίφημο Rememberance Poppy) δείχνοντας ότι δε σηκώνει μύγα στο απολιτικ σπαθί της, αποφάσισε να παρέμβει, αλλάζοντας την ημερομηνία του αγώνα, τοποθετώντας τον μάλιστα σε μια ασυνήθιστη για ευρωπαϊκούς αγώνες ημέρα: Παρασκευή, 14 Ιουλίου, επικαλούμενη φόβους για την ασφάλεια του κόσμου… Σε μια χώρα που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε ένα παιχνίδι του δεύτερου προκριματικού γύρου, απέναντι σε δύο ομάδες που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Μάλιστα, δε θα δοθούν εισιτήρια στους οπαδούς της Celtic. Κι όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Celtic (σσ. στον επαναληπτικό θα δοθούν εισιτήρια τους οπαδούς της Linfield)… Σε μια πόλη στην οποία η φιλοξενούμενη ομάδα έχει περίπου 1000 κατόχους εισιτήριων διαρκείας. Βέβαια, μπορεί οι ιθύνοντες της Celtic να φοβούνται επεισόδια και τιμωρία αποκλεισμού έδρας στους ομίλους. Αλλά αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ.
Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη τελευταία στο Βορρά. Δύο εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν πολώσει τον κόσμο. Το «σκαλοπατάκι» του DUP στους Torries για σχηματισμό κυβέρνησης (με το αζημίωτο) περιπλέκει τα πράγματα στην περιοχή. Και η ιστορία έχει δείξει ότι οι περίπλοκες καταστάσεις στην περιοχή συνήθως σύντομα γίνονται επικίνδυνες. Συνεπώς, η απόφαση «απ’ έξω» δείχνει παράλογη. Από «μέσα», λογική. Άρα, αν δεν είναι αυτό επίδραση της περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας στο ποδόσφαιρο, τότε τι είναι;

Κλείσιμο

Η UEFA και η διοίκηση της Celtic ψυχανεμίζονται την ατμόσφαιρα και, για δικούς της λόγους η κάθε μία, παίρνουν δύο ασυνήθιστες αποφάσεις… Δύσκολες αποφάσεις, ίσως και πρέπουσες, αλλά τα «Respect» και λοιπά τσιτάτα είναι για τις δύσκολες ώρες. Όπως και το «Football without fans is nothing». Αυτό το τελευταίο είναι για τους οπαδούς των Bhoys. Να δούμε, αν τελικά θα ακολουθήσουν την ομάδα τους παρά τις απαγορεύσεις. Όχι ότι έχουν να αποδείξουν τίποτα: άλλωστε πέρυσι βρέθηκαν δίπλα στη λωρίδα της Γάζας και σήκωσαν σημαίες υπέρ της Παλαιστίνης. Απλά, να δούμε αν στο νέο κάλεσμα της μοίρας, θα δηλώσουν ξανά παρόντες.

Δημήτρης