Προς οριστική κατάργηση η Κάρτα Φιλάθλου στην Ιταλία!

Αντίο στην Tessera del tifoso…

Ευχάριστα τα νέα από την Ιταλία. Μετά από εφτά χρόνια η κάρτα φιλάθλου (tessera del tifoso) οδεύει προς κατάργηση. Σε συνάντηση (ακόμα μία) που έγινε τέλη Ιουλιου στη Ρώμη, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (υπουργών, αστυνομίας, ομοσπονδίας ποδοσφαίρου) αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργηση της κάρτας μέσα σε μια διετία. Επίσης, αποφασίστηκε από τη φετινή χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισητηρίων για τους φιλοξενούμενους οπαδούς έξω από το γήπεδο πριν την έναρξη του αγώνα, πράγμα που λόγω της Κάρτας δεν επιτρέπονταν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως οι οπαδοί στην Ιταλία (ειδικά αυτοί που μέχρι τέλους είχαν αντισταθεί στην Κάρτα και όλα αυτά τα χρόνια είχαν κόψει τις εκδρομές) θα ξαναμπούν στα λεωφορεία και τα τρένα και να στηρίξουν τις ομάδες τους στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως θα ξαναδούμε τα ιταλικά γήπεδα όπως τα μάθαμε και τα αγαπήσαμε. Με κόσμο και από τις δύο ομάδες, με ωραίες κερκίδες, με ένταση και πάθος.

Όμως, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω στην πανηγυρική ανακοίνωση που βγήκε από τα γκρουπ που δεν δέχτηκαν ποτέ να εκδώσουν την Κάρτα φιλάθλου, ο αγώνας συνεχίζεται για την κατάργηση και άλλων μέτρων που σκοτώνουν το πάθος και την γνήσια οπαδική κουλτούρα. Και όπως λένε και τα ίδια τα γκρουπ και προσυπογράφουμε και εμείς φαρδιά πλατιά, «χωρίς δικαιολογίες και χωρίς άχρηστες διαιρέσεις μεταξύ μας, έχουμε το καθήκον να ενωθούμε και να δώσουμε να καταλάβουμε σε όλους ότι αυτά τα μέτρα είναι λανθασμένα. Είναι μια μάχη που είναι υπόθεση όλων και μόνο με εξυπνάδα και αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να επικρατήσουμε σε αυτόν τον ύστατο και κρίσιμο αγώνα για να ξαναδώσουμε το ποδόσφαιρο στον υπέροχο λαό του».

Η ανακοίνωση των ultras

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ!

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ

Από την πρώτη στιγμή ο οπαδικός κόσμος και οι φίλαθλοι που πηγαίνουν στο γήπεδο εκδήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για ένα εργαλείο που καθιστούσε δυσχερέστερη την πρόσβαση στα γήπεδα. Η αγορά ενός εισιτηρίου είχε γίνει πραγματική οδύσσεια και το μοναδικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε ήταν το προοδευτικό άδειασμα των γηπέδων.

Σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα τμήμα του οπαδικού κόσμου μαζί με κάποιους δικηγόρους (αναφέρουμε τους Τζοβάνι Αντάμι και Λορέντσο Κοντούτσι, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που παραλείπουμε) οργάνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών και διαμαρτυριών που αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των μμε, τα ποδοσφαιρικά σωματεία, τον κόσμο της πολιτικής, για να αποδείξουν τη βλαπτικότητα κάποιων κανονισμών και για να τους δώσουμε να καταλάβουμε ότι κατευθυνόμασταν στην οριστική εξαφάνιση του πάθους για το ποδόσφαιρο.
Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια πορεία που παρά κάποιες διακοπές, μας έφερε (πάντα σεβόμενοι τους διαφορετικούς ρόλους μας!) να έρθουμε σε διάλογο με τους θεσμούς.
Μια διαδρομή χάρη στην οποία επιταχύνθηκε μια διαδικασία αλλαγής που σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Και μολονότι δεν επιτεύχθηκε (ακόμα) ο στόχος που είχαμε βάλει, τα τελευταία νέα μάς κάνουν να ελπίζουμε (και την πεποίθηση) ότι θα τα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες/χρόνια.

Η κατάργηση της Κάρτας Φλάθλου αποτελεί απόδειξη του πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τη φωνή όσων εδώ και χρόνια κάθονται στις εξέδρες και γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οπαδοί.

Τώρα είναι η σειρά των Σωματείων να συμμορφωθούν δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε  να μπορέσουν να γίνουν ξανά μετακινήσεις και όλοι να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.

Σε εμάς τους οπαδούς μένει να συνεχίσουμε τις μάχες ενάντια στο άρθρο 9, ενάντια στα ακριβά εισιτήρια, ενάντια στον «τεμαχισμό» των αγωνιστικών.

Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς άχρηστες διαιρέσεις μεταξύ μας, έχουμε το καθήκον να ενωθούμε και να δώσουμε να καταλάβουμε σε όλους ότι αυτά τα μέτρα είναι λανθασμένα.

Είναι μια μάχη που είναι υπόθεση όλων και μόνο με εξυπνάδα και αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να επικρατήσουμε σε αυτόν τον ύστατο και κρίσιμο αγώνα για να ξαναδώσουμε το ποδόσφαιρο στον υπέροχο λαό του.

ΕΜΠΡΟΣ ULTRAS

Τα ultras γκρουπ που το πίστεψαν:
Boys Parma 1977, Curva Nord Atalanta, Curva Nord bari, Curva Nord Lazio, Curva Nord Terni, Curva Sud Avellino, Curva Sud Catello Mari Cava de’Tirenni, Curva Sud Milan, Curva Sud Vicenza, Fasano, Forever Ultras 1974, Freak Boys Bologna, Fossa dei leoni Bologna Basket, Gradinata Nord Genoa, Palermo, Ultras Arezzo, Ultras Ascoli 1898, Ultras Brescia 1911 Ex-Curva Nord, Ultras Padova – Tribuna Fattori, Ultras Tito Cucchiaroni Sampdoria, Ultras Udinese 1995, Collettivo incUdine, Ex Supporters Udine, VeneziaMestre No Art. 9, WSB Genoa.