Αντιρατσιστικό πανό από τους ultras της Μπάγερν

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου για την Μπουντεσλίγκα, η Μπάγερν αγωνίστηκε με την Ντάρμσταντ στο Merck-Stadion am Böllenfalltor. Φυσικά οι φιλοξενούμενοι οπαδοί της βαυαρικής ομάδας ήταν εκεί, όπως φυσικά  συμβαίνει σε κάθε γήπεδο στη Γερμανία, σε όλες τις κατηγορίες: πάντα και παντού υπάρχουν φιλοξενούμενοι οπαδοί. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Οχι στην απέλαση 34 Αφγανών

Στον συγκεκριμένο αγώνα οι ultras της Μπάγερν, οι Schickeria σήκωσαν ένα αντιρατσιστικό πανό καταγγέλοντας την απόφαση του κρατιδίου της Βαυαρίας να απελάσει 34 Αφγανούς μετανάστες, μετά την απόρριψη της αίτησης που έκαναν για άσυλο. Αυτό το διάστημα σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν αντιδράσεις από αντιφασιστικές ομάδες, πρωτοβουλίες και οργανώσεις υπέρ των προσφύγων ενάντια στην απέλαση 12.000 Αφγανών. Βασικό επιχείρημα είναι φυσικά πως το Αφγανιστάν δεν είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για τον οποιονδήποτε και άρα υπάρχει σημαντικός λόγος παροχής ασύλου ώστε να προστατευθεί η ανθώπινη ζωή.

afghanistan not safe

Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière, από την άλλη πλευρά υπεραμύνθηκε της απόφασης για την απέλαση χιλιάδων Αφγανών, δηλώνοντας ρητά και ξακάθαρα πως η χώρα του Αφγανιστάν εδώ και καιρό είναι σε τροχιά ηρεμίας, ειρήνης και ασφάλειας και έτσι κανείς δεν κινδυνεύει στην παραμονή του εκεί. 

Στη Γερμανία, σε πολλές κερκίδες, στις περισσότερες για την ακρίβεια, οι ultras ειδικά σε θέματα αντιρατσισμού και αντιφασισμού είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και πολλές φορές έχουν σηκωθεί πανιά ενάντια στους φασίστες, υπέρ των μεταναστών και κατά του ρατσισμού. Οι ultras της Μπάγερν μάλιστα είναι από τους πιο ενεργούς σε τέτοια ζητήματα. Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον κόσμο της κερκίδας και για τους οπαδούς. Αυτό που πρέπει να πούμε όμως, τσεκάροντας το διαδίκτυο για να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την κίνηση των ultras της Μπάγερν, είναι πως η εικόνα του πανό των βαυαρών «έπαιξε» ευρεώς σε πολλά ειδησεογραφικά μέσα και τα περισσότερα αναφέρθηκαν στην είδηση με θετικό τρόπο. Σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα που πολλές φορές σηκώνονται πανό με αντιρατσιστικό περιεχόμενο αλλά δεν προβάλονται σχεδόν καθόλου. Ενώ τίποτα επεισόδια, τίποτα καψίματα, τίποτα καφριλίκια, ουουουου…. πρωτοσέλιδα!