Τα καπνογόνα δεν είναι έγκλημα!

Ποινικοποίηση των καπνογόνων

Μέσα στην εβδομάδα έβγαλε μια ανακοίνωση η ΠΑΕ Πας Γιάννινα που έλεγε πώς δεν θα προμηθευτεί η ομάδα εισιτήρια για τους οπαδούς της για τον εκτός έδρας αγώνα σήμερα 09/9 στο Περιστέρι. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος τιμωρίας της ομάδας λόγω καπνογόνων. Ηδη η ομάδα των Ιωαννίνων έχει «φάει» τιμωρία για καπνογόνα, και σύμφωνα με τον νεο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, σε περίπτωση που μια ομάδα τιμωρηθεί για καπνογόνα τρεις φορές, τότε τιμωρείται με μια αγωνιστική κεκλεισμένων. Προσοχή, τιμωρία με πρόστιμα και κεκλεισμένων ΟΧΙ για πέταγμα καπνογόνων στον αγωνσιτικό χώρο ή έστω περιμετρικά, αλλά για ΑΝΑΜΜΑ καπνογόνων. Παραθέτουμε πιο κάτω το σημείο του κώδικα της ΕΠΟ που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα:

Πυρσοί, φωτοβολίδες, κροτίδες, καπνογόνα

Η εισαγωγή ή το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
α) Χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) έως τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000).
β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, η ως άνω χρηματική ποινή διπλασιάζεται.
γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), η ως άνω χρηματική ποινή τριπλασιάζεται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) έως δύο (2) αγωνιστικές.
δ)Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ), οι επιβληθείσες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται.
ε)Η υποτροπή των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο νοείται πάντα εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.

Το κόλημμα της UEFA

Είναι μάλλον σίγουρο πως η συγκεκριμένη παράγραφος όσον αφορά τις τιμωρίες για το αναμμα των καπνογόνων είναι αποτέλεσμα του κολλήματος της UEFA με το συγκεκριμένο θέμα. Τα τελευταία χρόνια οι οδηγίες της UEFA σε σχέση με τα καπνογόνα είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Ουσιαστικά έχει ποινικοποιήσει τη χρήση κανπογόνων, και έχει φτάσει σε σημείο να πληρώνει επίσημες και επιστημονικές έρευνες για τον κίνδυνο στην υγεία από τους καπνούς και άλλα τέτοια αστεία.

Είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου η συγκεκριμένη παράγραφος. Είναι εκτός τόπου και χρόνου ακόμα και αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, και φέτος άλλαξε σε σχέση με τα κεκλεισμένων,  για πρόστιμα για το άναμμα καπνογόνων. Αν τα καπνογόνα δεν μετατρέπονται σε όπλα στα χέρια των οπαδών και δεν προακαλούν διακοπές ή τραυματισμούς, πολύ απλά θα έπρεπε να μην τιμωρούνται καθόλου. Τα καπνογόνα είναι ένα βασικό μέρος της όλης κουλτούρας της κερκίδας και μάλιστα και οι ίδιες οι ΠΑΕ αλλά και δημοσιογράφοι άπειρες φορές έχουν παινέψει οπαδούς, με φωτογραφίες από κερκίδες τίγκα στα καπνογόνα.

Είναι αστείο πραγματικά. Το θέμα είναι πως πλέον αποτελεί κώδικα της ΕΠΟ και λογικά πολλές ομάδες θα τιμωρηθούν λόγω χρήσης καπνογόνων. Να πούμε πως είναι ακόμη ένα ζήτημα που θα πρέπει, πρώτα από όλους οι ίδιοι οι οπαδοί να αντιδράσουν σοβαρά, συντονισμένα και αποτελεσματικά για να καταργηθεί αυτή η γελοία απόφαση. Και πως θα πρέπει η αντίδραση να μην είναι μόνο προς την ΕΠΟ αλλά και προς τις ίδιες τις ΠΑΕ που δεν αντιδρούν σε κάτι τέτοιο; Να το πούμε… Για παράδειγμα, κανονικά θα έπρεπε η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα όχι μόνο να μην σταθεί εμπόδιο στη μετακίνηση των οπαδών της στο Περιστέρι αλλά να κράξει και την ΕΠΟ για αυτήν την απόφαση, και να σταθεί δίπλα στους οπαδούς της.

Πάντως, για να επιστρέψουμε στην επικαιρότητα, οι Fentagin έβγαλαν ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία ή μη οπαδών του ΠΑΣ και αναφέρει τα εξής:

Η θύρα 1 (φιλοξενούμενοι) θα είναι κανονικά ανοιχτή για τους φίλους των Ιωαννίνων, όπως κανονικά συμφωνήθηκε στα μέτρα ασφαλείας και όπως η ίδια η διοικηση του πας υπέγραψε για αυτό. Οι φίλαθλοι και οι οπαδοί των Ιωαννίνων που σέβονταν και σέβονται το οπαδικό κομμάτι του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ μπορούν να μεταβούν κανονικά στο γήπεδο και τους εξασφαλίζουμε την είσοδος τους σε αυτό. Δεν κατανοούμε τον λόγο που η παέ πας γιάννινα ακυρώνει την αρχική της απόφαση στηριζώμενοι σε μία άθλια παράγραφο του νόμου, περί πυρσών, στερώντας το αυτονοήτο δικαίωμα κάθε οπαδού να βλέπει παντού την ομάδα του. Η απόφαση αυτή μας δημιουργεί πολλά ερωτήματα πέραν του νομικού κομματιού..

ΤΑ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

FENTAGIN 1980