Pyrotechnik Legalisieren!

Πριν έξι χρόνια στη Γερμανία είχε ξεκινήσει μια καμπάνια δεκάδων ultras γκρουπ με στόχο τη νομιμοποίηση των καπνογόνων με τον τίτλο «Pyrotechnik Legalisieren Emotionen Respektieren». Παρακάτω ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των ultras την οποία βρήκαμε σε ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού HUMBA! Το κείμενο αυτό έχει διπλή σημασία: αφενός αναδυκνύει το παράλογο της απαγόρευσης των καπνογόνων αν αυτά δεν χρησιμοποιούνται σαν όπλα, και αφετέρου, μέσω της ανακοίνωσης οριοθετούνται οι ευθύνες των ίδιων των ultras. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: Στόχος πρέπει τελικά να είναι η αυτορυθμιζόμενη συμπεριφορά εντός των θυρών!

Νομιμοποίηση των καπνογόνων!

Κοινή δήλωση των γερμανικών ομάδων Ultras

Γερμανικό ποδόσφαιρο: Είναι καιρός επιτέλους να μιλήσουμε για μια φορά σοβαρά για τα πυροτεχνήματα. Είναι καιρός να λάβουν μέρος σε αυτή την έως τώρα μονόπλευρη συζήτηση και άλλοι, εκτός αυτών που προτιμούν τα γερμανικά στάδια να έχουν κοινό ανάλογο με αυτό του θεάτρου. Ή όσων ταυτίζουν τα καπνογόνα με επεισόδια και έχουν ως σκοπό να αυξήσουν τα ποσοστά τους ή τον αριθμό των αντιτύπων τους. Ή ακόμα και να περάσουν έναν παράλογο κανόνα ασφαλείας. Είναι καιρός όλοι αυτοί που εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα σχετικά με το θέμα των καπνογόνων, να εκφράσουν την άποψη τους και να κρίνουν τη χρήση τους: δηλαδή εμείς οι Ultras.

Τα καπνογόνα μας αρέσουν!

Αυτό θέλουμε να το καταστήσουμε σαφές από την αρχή. Αλλά να μη συνοδεύεται από μια πιθανή πολεμοχαρή συμπεριφορά. Όχι! Δεν πρόκειται για κάποια υποκριτική δήλωση προκειμένου να δικαιωθούν εκείνοι, οι οποίοι δε συμμερίζονται και καταπολεμούν την ιδέα που έχουμε για το ποδόσφαιρο. Θέλουμε φωτοβολίδες, καπνογόνα κλπ για τη στιγμή εκείνη που η ομάδα βάζει γκολ και πανηγυρίζει αγκαλιασμένη, για συγκεκριμένα τραγούδια και για χορογραφίες.
Διότι: Είμαστε οπαδοί της ζωντανής, χαρούμενης και… φωτεινής κερκίδας. Αγαπάμε τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν οι ομάδες εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο συνοδευόμενες από κόκκινα φώτα και το φως των προβολέων. Αγαπάμε τα συναισθήματα που συνδέονται με τη φωτιά μετά το γκολ. Αγαπάμε τη θάλασσα χρωμάτων στην οποία βυθίζονται τα πέταλα του γηπέδου. Αγαπάμε τα πυροτεχνήματα, όπως αγαπάμε τα πανό μας, τις χορογραφίες μας και τα τραγούδια μας. Και: Δε θα σας αφήσουμε να μας τα πάρετε. Οι φωτοβολίδες, τα καπνογόνα, τα βεγγαλικά και ο πολύχρωμος καπνός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των οπαδών. Για εμάς, τα πυροτεχνήματα είναι ένα μέσο δημιουργίας εορταστικής διάθεσης, ένα κομμάτι της «μεσογειακής ατμόσφαιρας», όπως αυτή συχνά αποκαλείται.

Ευθύνη

Η χρήση πυροτεχνημάτων συνοδεύεται από υπευθυνότητα. Έχουμε επίγνωση των κινδύνων που ενέχει η χρήση καπνογόνων. Ωστόσο, η υπεύθυνη και συνετή χρήση μειώνει τους κινδύνους αυτούς, γεγονός που αποτελεί και τον στόχο μας. Για εμάς, ως υπογράφοντες, αυτό σημαίνει:
-Τέρμα τα βαρελότα, τα «εκρηκτικά» και οι κροτίδες. Είναι μικρής διάρκειας και ενοχλητικά, αφού κανένας δεν είναι προετοιμασμένος όταν σκάνε, ενώ δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν εορταστική διάθεση.
-Τα καπνογόνα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια- σε καμία περίπτωση στον αέρα και, εάν είναι δυνατόν, όχι στο έδαφος. Τα βεγγαλικά θεωρούνται εξίσου ταμπού όπως η «διάθεση» φωτοβολίδων στους εσωτερικούς χώρους, στον αγωνιστικό χώρο ή στα σοκάκια της γειτονιάς.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να γίνεται ευσυνείδητη χρήση εκ μέρους μας. Στην παρούσα φάση, τα πράγματα περιστρέφονται διαρκώς γύρω από ριψοκίνδυνες ενέργειες και ποινές. Προκειμένου να βγει η χρήση καπνογόνων και πυροτεχνημάτων από αυτό τον φαύλο κύκλο θα πρέπει να αποδεσμευθεί από τη σκιά της εγκληματικότητας. Έτσι, υπό τον φόβο της τιμωρίας, τα βεγγαλικά θα αποκρύπτονται εν μέρει, και το άναμμα τους θα γίνεται στο έδαφος και ανάμεσα σε πολλούς οπαδούς για να μη φαίνονται ή θα ρίχνονται σε περιοχές που είναι φαινομενικά ελεύθερες. Είναι ολοφάνερη η αυξημένη δυναμική του κινδύνου έναντι μιας ελεγχόμενης και νόμιμης καύσης στο χέρι. Η ποινική δίωξη απέτυχε εδώ και χρόνια τον στόχο της να γίνουν τα γήπεδα πιο ασφαλή. Στόχος πρέπει τελικά να είναι η αυτορυθμιζόμενη συμπεριφορά εντός των θυρών. Ως εκ τούτου ζητάμε:
-Τη δημιουργία προϋποθέσεων για το νόμιμο άναμμα καπνογόνων και πυροτεχνημάτων στις θύρες μας.
-Υπευθυνότητα των συλλόγων και των οργανωμένων οπαδών.

Τα καπνογόνα είναι πάθος!

Εμείς οι υπογράφοντες έχουμε την παραπάνω αξίωση, ακόμη και αν δε συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή. Ακόμη και αν υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να εξαλείψουν τις ιδέες μας αυτές για τα πυροτεχνήματα. Ακόμη και αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα πυροτεχνήματα κατά τρόπο που δε μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για κάποιον που φορά κασκόλ στα χρώματα της ομάδας μας. Διαθέτουμε τις δικές μας αξιώσεις και στόχους και ασκούμε τη δική μας επιρροή προκειμένου να τους πετύχουμε.

Υποστηρικτές

Άαχεν – Aachen Ultras Άουε – Fialova Sbor Άουε – Ultras Aue Άουγκσμπουργκ – Legio Augusta Βερολίνο – Harlekins Μπίλεφελντ – Lokal Crew Μπράουνσβαϊκ – Cattiva Brunsviga Μπουργκχάουσεν – Ultras Black Side Κέμνιτς – Ultras Chemnitz Ντόρτμουντ – Desperados 99 Ντόρτμουντ – The Unity Δρέσδη – Ultras Έρφουρτ – Erfordia Ultras Έσεν – Ultras Essen Φράιμπουργκ – Natural Born Ultras Φράιμπουργκ – Wilde Jungs Γκελσενκίρχεν – Ultras Gelsenkirchen Χάλε – Saalefront Αμβούργο – Poptown Αμβούργο – Ultras Hannover Ανόβερο – Ultras Hannover Γιένα – Horda Azzuro Κάιζερλαουτερν – Frenetic Youth Κάιζερλαουτερν Κρέφελντ – Ultras Krefeld Λιούμπεκ – Boys United Λιούμπεκ – Ultra Kollektiv Lübeck Μάγκντεμπουργκ – Block U 1.FC Magdeburg Μάινζ – Ultra Szene Mainz Μένχενγκλάντμπαχ – Obsession Ultrà Μόναχο – Schickeria Όφενμπαχ – Boys Offenbach Όσναμπρούκ – Violet Crew Ρόιτλινγκεν – Szene E Σααρμπρούκεν – Boys Saarbrücken Σίγκεν – Turnschuhcrew Siegen Στουτγκάρδη/Κίκερς – Blaue Bomber Στουτγκάρδη/Κίκερς – MARA Βόλφσμπουργκ – Weekend Brothers Βούρτσμπουργκ – B-Block Würzburg Τσβίκαου – Red Kaos 1997