Κάρτα οπαδού; Ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά!

Οι αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών στην Κύπρο συνεχίζονται ενάντια στο μέτρο της κάρτας φιλάθλου, όπως και η αποχή τους από τα γήπεδα. Παράλληλα, συνεχίζεται η πολύ μικρή προσέλευση φιλάθλων στα παιχνίδια πρωταθλήματος αλλά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αθλητισμού (ΚΟΑ) τα έχει καταφέρει μια χαρά: γήπεδα άδεια, χωρίς παλμό, χωρίς ζωντανή ατμόσφαιρα, συνθήματα και τραγούδια. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των συνδέσμων στην Κύπρο για την κάρτα οπαδού, πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΚΟΑ και εκπροσώπων οπαδών από τους συνδέσμους που συμμετέχουν στις κοινές δράσεις ενάντια στην κάρτα. Στη συνάντηση τονίστηκε από την πλευρά των οπαδών πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τη στάση τους (αυτή της αποχής) μέχρι να καταργηθεί το μέτρο, ενώ παρουσίασαν τους πραγματικούς λόγους που τα γήπεδα είναι άδεια και τα πραγματικά προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση των συνδέσμων.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το παιχνίδι Απόλλων Λεμεσού – Βασιλεία για το Γιουρόπα Λιγκ, όπου σε ένδειξη αλληλεγγύης οι οπαδοί της Βασιλείας σήκωσαν πανό ενάντια στην κάρτα.

Συνάντηση Ενιαίου Κινήματος Οπαδικών Συνόλων με Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού

Ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα, θέλοντας να καταλάβουμε το σκεπτικό της εφαρμογής ενός μέτρου που δεν πιστεύουμε πως θα βοηθήσει τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα, όπως και επίσης δεν είναι η λύση του προβλήματος. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ δεν ήρθαμε να μιλήσουμε αποκλειστικά για την κάρτα φιλάθλου αλλά για τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή. Επιπλέον λόγω της λανθασμένης ερμηνείας απ’ όλους τους φορείς για το θέμα ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ, φτάσαμε στο σημείο να εφαρμόσουμε έναν μη βιώσιμο νόμο μέσα σε μια πλήρη ανετοιμότητα, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα. Στην προσπάθεια κάποιος να δείξει ότι παράγει έργο, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό του θεαθήναι.

Ξεκινώντας από το πιο βασικό εμείς θέλουμε να θίξουμε κάποια σημεία που κατά την άποψη αρκετά μεγάλης μερίδας του κόσμου είναι ο σημαντικότερος λόγος που τα γήπεδα είναι μισοάδεια εδώ και κάποια χρόνια. Είναι επίσης ο λόγος που είδαμε μεμονωμένα περιστατικά βίας εντός αγωνιστικών χώρων αλλά είναι όλα αυτά που δεν είδαμε την παραμικρή προσπάθεια είτε εξυγίανσης, είτε πιο επαγγελματικής προσέγγισης ως προς την πρόοδο του αθλητισμού. Αναφερόμαστε στον αθλητισμό, γιατί αρκετοί έχουν παρεξηγήσει με το τι ασχολούμαστε αναφερόμενοι συχνά πυκνά αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Δεν θα είχε λόγο να ήμασταν σήμερα εδώ στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού αν η έννοια μας ήταν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο.

Κάποιοι από τους λόγους:

● Η αναξιοπιστία στον αθλητισμό.

● Οι στημένοι αγώνες και οι κόκκινοι φάκελοι.

● Τα ακριβά εισιτήρια, δυσανάλογα της ποιότητας που παρακολουθούμε.

● Τα διαλυμένα στην κυριολεξία γήπεδα του τόπου, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

● Η ανομοιομορφία στις ώρες και μέρες των αγώνων.

● Η προκατάληψη στο θεσμό της διαιτησίας με τις αποφάσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών.

● Η προκατάληψη προς τον θεσμό των προέδρων της ομοσπονδίας, ως μέτοχοι σε εταιρείες ομάδων με οικονομικά, κατ’ επέκταση, συμφέροντα.

● Η προκατάληψη προς τον θεσμό της δικαστικής και το εύκολο ταμείο που κάνει εις βάρος του κόσμου και των ομάδων του.

● Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών παρόχων σε αθλητικά κανάλια και τα αντικρουόμενα συμφέροντα με άτομα που βρίσκονται στα πηδάλια ομοσπονδιών και πολιτικών κομμάτων.

● Τα συμφέροντα από τα τηλεοπτικά που αποφασίζουν αυτά πότε και ποιος θα αγωνιστεί.

● Η αστυνομία και η υπέρμετρη βία με την καταστολή παρά με την πρόληψη.

● Η ελλιπής εκπαίδευση της αστυνομίας και η προκλητική στάση της.

● Η λανθασμένη χρήση των επιτηρητών.

● Οι βομβαρδισμοί δηλώσεων από παράγοντες που δυναμιτίζουν το κλίμα.

● Η ατιμωρησία όλων των πιο πάνω

Όλα τα παραπάνω είναι οι βασικοί λόγοι που ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει την μη βελτίωση του αθλητισμού. Είναι οι λόγοι που η μείωση της προσέλευσης στα γήπεδα κάθε χρόνο μεγαλώνει. Είναι τα βασικά αίτια που που ταλανίζουν τον αθλητισμό. Είναι αυτά ακριβώς αυτά που θεωρεί ο μεροκαματιάρης οπαδός και χαρακτηρίζει ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ. Είναι όλα αυτά που δεν έχει δει ούτε έναν να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και δεν είδε κανέναν να τιμωρείται για τις πράξεις του ή την απραξία του. Δεν έχει δει να υποδεικνύονται ηθικοί αυτουργοί για όλα όσα συνέβησαν κατά διαστήματα. Από την άλλη είδε με μεγάλη ευκολία να τιμωρούνται οπαδοί σαν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος.

Επιπλέον έρχεται η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου που είναι πλέον εμφανές πως είναι η ταφόπλακα του κυπριακού αθλητισμού. Γιατί κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα μέτρο που φτιάχτηκε αποκλειστικά ενάντια του κόσμου. Γιατί πλέον κανένας δεν δέχεται να τον κοροϊδεύουν όλοι ότι προσπαθούν για την επίλυση ενός προβλήματος, που είναι περισσότερο κοινωνικό παρά αθλητικό, ταυτοποιώντας οπαδούς.

Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου, αφού πλέον και αυτή έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα προβλήματα, είμαστε πεπεισμένοι ότι και εδώ έχουν γίνει λάθος χειρισμοί και διαδικασίες. Δεν έχουμε δει να παίρνονται αποφάσεις για τέτοιου είδους εγχειρήματα, μετά από σωστές έρευνες και διεξοδικές μελέτες, αλλά αντιθέτως εν μέσω προχειροτήτων. Δεν είδαμε τους άμεσα εμπλεκόμενους, και δη τον κόσμο, να βρίσκονται στα ίδια τραπέζια των συζητήσεων παρά μόνο προ τετελεσμένων. Δεν μπορείτε να περιμένετε απλά την αποδοχή σε ένα κατά τ’ άλλα δημοκρατικό κράτος, χωρίς όλα τα παραπάνω. Εξάλλου οι εικόνες των γηπέδων είναι ο αδιάψευστος κριτής του μέτρου και δεν μπορεί να παραβλεφθεί όσες πλαστικές κάρτες και αν εκδοθούν. Επειδή στην πραγματικότητα ο αριθμός των φιλάθλων που ακολούθησαν το μέτρο δεν είναι παρά μόνο οι 10-12 χιλιάδες θεατές που μάζεψαν τα γήπεδα μέχρι στιγμής.

Τα γήπεδα της Κύπρου δεν γέμιζαν ούτε κατά το ήμισυ της χωρητικότητας τους ακόμα και σε περιόδους μη εφαρμογής ταυτοποίησης και κάρτας φιλάθλου. Τα γήπεδα της Κύπρου έχουν συνολική χωρητικότητα πάνω από 100 χιλιάδες θεατών. Πως γίνεται να είστε ικανοποιημένοι με την σημερινή εικόνα; Αυτοί είναι οι στόχοι σας; Δεν παραδειγματίζεστε από άλλες χώρες; Ως φορείς που κόπτεστε για το καλό του αθλητισμού δεν διερωτάστε πως γίνετε σε άλλες χώρες ακόμα και σε γήπεδα 2ης, 3ης, 4ης κατηγορίας να είναι γεμάτα, με οργανωμένους, με παλμό, με φωτοβολίδες και όμορφες ατμόσφαιρες; Δεν μιλάμε για χώρες που βρίσκονται στα επίπεδα μας ή λίγο πάνω από εμάς. Μιλάμε για χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρωσία οι σκανδιναβικές χώρες και ακόμα τόσες και τόσες χώρες. Πραγματικά δεν διερωτηθήκατε ποτέ; Ή μήπως σε αυτές τις χώρες δεν υπήρξαν ποτέ επεισόδια κατά καιρούς;

Εμείς όταν είχαμε αποδεχθεί την πρόσκληση σας, είχαμε συμπεριλάβει κοινοποιώντας την απάντηση μας τόσο εσάς όσο και στον ΠτΔ, στην Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στην ΚΟΠ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε με όλους όσους αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς ακόμα και τώρα για να δούμε με όλους τις ευθύνες που δεν ανέλαβαν αλλά τελικά επιρρίπτονται στον κόσμο. Να δούμε που βαδίζει όλο αυτό και πως μπορούμε να περισώσουμε όσα δεν κατάφεραν τόσοι και τόσοι. Έχουμε την καλή διάθεση να δουλέψουμε προς την σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας αθλητική παιδεία ξεκινώντας απ’ εκεί. Η παιδεία είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τα κοινωνικά προβλήματα που απλά μετατοπίζονται σε άλλους τομείς. Αυτό που δεν έχουμε την διάθεση να κάνουμε πλέον είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν σε άλλους γι’ αυτό είμαστε κάθετα ενάντια στην αποδοχή οποιουδήποτε μέτρου.

Με εκτίμηση,

ΘΥΡΑ 3 – ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, ΘΥΡΑ 9, Παν.Συ.Φι. Ανόρθωσις Αμμοχώστου – MAXHTEC, Παν.Συ.Φι. Απόλλων Λεμεσού – ΘΥΡΑ 1, Παν.Συ.Φι. Τακτακαλάς – Ολυμπιακός, Συ.Φι. Αλκής – ΘΥΡΑ 2, Συ.Φι. Ε.Ν.Π. – ΘΥΡΑ 26, Συ.Φι. ΠΑΦΟΣ – ΘΥΡΑ 5, Red Rebels – Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου.